Порой, придружен с гръмотевици, наводни множество улици в Пазарджик. На различни места в града има много закъсали автомобили, наводнени частни и обществени сгради.

Няма данни за пострадали хора.  Не е ясно и какво количество дъжд е паднало в района.

Временно затворен за движение е пътят Разград - Попово - Антоново. Причината за въвеждането на ограничението е влошената  метеорологична обстановка и последици от проливния дъжд в района на община Попово, съобщи за БТА дежурният в Областно пътно управление.

Пътят е затворен заради тиня и наноси земна маса. В момента от екипа на Районната пътна служба в Попово са на трасето.

До преди половин час е бил затворен и третокласният път Светлен - Априлово - Омуртаг, каза кметът на Априлово Миран Стоянов. Причината отново е продължилият повече от час и половина проливен дъжд над региона. Проблемен е бил участък от 30-40 метра, затрупан с кал, свлечена от нивите. Движението е нормализирано, след спирането на валежа, допълни кметът.

Дъждът в Поповско продължава с различен интензитет. 

Проливният дъжд през последните часове в Ловешко и нанесъл големи щети в село Стефаново, като най-засегнат е районът на архитектурния резерват в селото, съобщи кметският наместник Иван Джуров. По думите му водата е отнесла голяма част камъни, пясък и кал от по-високите части на селото към площада.

"Към 14-14.30 часа дойде проливен дъжд и в разстояние около час все едно, че го изливаше из ведро, по улиците направо тръгнаха реки", каза Джуров. На площада, където е селската чешма, водата е достигнала около два метра и е заляла моста. Има отнесени дървета, улиците са проходими само пеша, тъй като на места уличната мрежа е пропаднала с около метър дълбочина. Има много наводнени дворове, като в някои от тях стихията е нанесла пясък, тиня и камъни. "Улиците направо са изнесени, камъните, всичко е изхвърлено надолу на площада, където е селската чешма. Даже от проливния дъжд една стара къща се пропука. Аз съм на 64 години и такова чудо не помня. Просто е трагедия", добави кметският наместник.

По думите му в една от махалите е имало откъснати хора, тъй като мостът за там е бил непроходим. След като е бил разчистен, хората са излезли с автомобилите си. В момента няма бедстващи или пострадали.

Кметът на община Ловеч Корнелия Маринова заяви за БТА, че комисия от Общината утре ще направи опис на щетите и ще бъде отправено искане към Междуведомствената комисия по бедствия и аварии при МС за отпускане на средства за възстановяване на последиците от стихията. Общината ще помогне и за разчистването на селото.

От областната дирекция на МВР в Ловеч съобщиха, че няма постъпили сигнали за инциденти, свързани с дъжда, или пострадали хора.

В София също валя проливен дъжд, но няма данни за наводнени улици. В столицата няма информация за сериозни щети. Има пет сигнала, които са обработени от аварийните екипи.

Велико Търново и Плевен също имаше порой. В плeвенското село Рибен са наводнени улиците и земеделските градини, сигнализират зрители на bTV. Пороят предизвика транспортен хаос на АМ "Тракия".

Интензивен дъжд се изсипа и в Еленския Балкан. Наводнени са приземните етажи на няколко къщи в ниската част на село Константин. Бедстващи хора или животни. Пожарната отводнява засегнатите райони.

Валежът във Великотърновско продължава. Кметът Даниел Панов е назначил денонощен мониторинг на реките Янтра и Белица. Засега нивата са под критичните стойности. Локални наводнения са възможни заради наносите в реките.

Градушка колкото грахово зърно се изсипа по-рано в пловдивския квартал "Кючюк Париж". Излива се дъжд в огромни количества. Светкавици и гръмотевици страшно ехтяха в квартала. Обитателите му заявиха, че е истински апокалипсис. Средно над 60 литра на квадратен метър е количеството валежи, които паднаха за кратко време тази вечер в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на общината. В много райони пороят е бил придружен с градушка и гръмотевици. И към момента валежите в града продължават. Ниските точки на града са под вода.

Най-много са сигналите за наводнения в Пловдив, Велико Търново и Стара Загора.

Временно се ограничава движението по пътя Стара Загора - Нова Загора, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/. От там уточняват, че движението в участъка от село Дълбоки до село Оряховица, от км 45 до км 50, е ограничено поради наводнение на пътната настилка. От пресцентъра на пътната агенция съобщават още, че е въведен обходен маршрут от Стара Загора през автомагистрала "Тракия" до Нова Загора.

През нощта и в понеделник ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, главно в Западна и Централна България, ще има валежи и гръмотевични бури, с временно усилване на вятъра. Остава повишена вероятността за локални интензивни явления и градушки.

Жълт код е обявен за 9 области в Западна и Централна България. Предупреждението е за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, София-област и София-град. В тези райони се очакват още валежи, придружени и с гръмотевици. В източните райони ще е почти без валежи. Там ще има и повече слънчеви часове, ще духа слаб юг-югоизточен вятър, а температурите ще са по-високи.