Ненадейното откритие е станало след като бурното море е свлякло част от земните маси в базата, похвалиха се от общината.
Днес сутринта служителите на военното министерство се натъкнали на зидовете на римска сграда.

Според кмета на Община Бургас Димитър Николов, който веднага е пристигнал на мястото, на терена освен зидовете, ясно се вижда изградената древна канализация, както и части от делви и грънци. 
В района на новооткритата римска постройка е забелязан каменен саркофаг и необичайно едри животински кости.

Кметът обеща да разкаже за находката на премиера Бойко Борисов и да разговаря за осигуряването на средства за археологически разкопки на терена.

Остатъци от монументални антични сгради и улици, правилно обработени квадри, дебели плочи от улични настилки и колони е разкрило морето в бургаския квартал. Това обясни по-късно пред "Фокус" Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. По думите му, явно става дума за римско градче, напълно неизвестно досега на науката.

„При това със сигурност става дума за селище от градски тип (тъй като римските села нямат канализация, нямат храмове с колони, нямат сгради строени от няколкостотин килограмови квадри)”, посочи той.

„Най-куриозното е, че в съществуващите антични карти и лоции, няма нито едно споменаване на антично селище на това място. Това не е толкова голяма изненада, тъй като античните карти на брега са само две, толкова са и лоциите, а е известно, че те съдържат само имената на големи селища от типа на Анхиало, Аполония, Месемврия в тази част на бургаския залив. Селището не съществува и на археологическата карта на България”, каза директорът на НИМ.

"Първите сведения за него ни бяха съобщени от бургаския кмет Димитър Николов още след морската буря през септември миналата година. Разкопките на селището бяха предвидени в пилотния проект "Виа Понтика" на българското правителство за културно-исторически туризъм, обявен от министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера Симеон Дянков на 4 януари в Бургас", добави той.

Според плана, с министерско постановление ще бъдат отпуснати 120 хиляди лева за разкопки на неизвестното засега антично градче.
За археолог е определен директорът на Археологическия институт с музей към БАН, проф. Людмил Вагалински.

Разкопките ще започнат веднага след разтопяването на снега и подобряване на времето, тъй като съществува опасност следващата морска буря да отнесе още една част от античното градче в морето, каза Божидар Димитров.

По-късно вчера и премиерът Бойко Борисов дойде да види римското селище край Сарафово, пише "Стандарт".
Той обеща, че правителството ще отпусне средства за разкопки и консервация. "Ние ще платим, за да могат хората хем да разглеждат, хем да почиват и да ядат риба", обеща Борисов.