127 са случаите на коронавирус в България, каза генерал-майор Венцислав Мутафчийски на брифинг след заседание на министри и Националния оперативен щаб, свикано от премиера Бойко Борисов.

Първоначално проф. Мутафчийски съобщи за 129 случая, но по-късно от ВМА уточниха, че тъй като при две от пробите се касае за препотвърждаване, общият брой на потвърдените случаи е 127, а не 129.

От последните направени проби, положителни са били 6 в Националния център по заразни и паразитни болести, във ВМА - 7, във Варна - 4, а в Стара Загора всички са били отрицателни.

Пациентите са в добро състояние и не изискват специално внимание. С Добрич областните центрове, в които са установени случаи на коронавирус, стават 10. Най-тежко е състоянието на интубирания пациент, който е в болница "Пирогов", допълни ген. Мутафчийски.

Положителна е пробата и на пациента, който преди дни избяга от спешната болница и по-късно беше заловен от полиция на Централна гара и върнат в лечебното заведение.

Проф. Мутафчийски съобщи още, че утре изписват първа пациентка, прекарала коронавирус.

"От нашите пациенти, които заявих, че поради доброто развитие на клиниката подлежат на изписване - след две последователни отрицателни проби едната пациентка, която беше придружител на доцентката, ще бъде изписана. При двама пациенти - въпреки доброто им състояние, пробите им остават положителни, затова все още няма да ги изписваме", поясни той.

Той поясни, че в България се намират резерви на хининови препарати.

Усложненията от коронавирус са двустранна бронхопневмония и лекарствата на хининова основа дават добри, но не чудодейни ефекти, каза ген. Мутафчийски.

В момента в страната има дози за лечение на 35 000 души, предназначени първоначално за Украйна и Русия, но експортът им днес беше забранен. Български фирми се подготвят за тяхното производство. Друго лекарство - хлорохинов фосфат, което се ползва при малария, но е забранено за продажба и производство у нас, също ще бъде внесено в страната, допълни ген. Мутафчийски по повод заповедта на министър Кирил Ананиев за забрана за износ на медикаменти на хининова основа.