Британски гражданин е станал жертва на тежък побой от футболни хулигани след края на мача ЦСКА-"Левски" в София на 29 септември. Това стана ясно днес от съобщение на Българския хелзинкски комитет (БХК), който е поел защитата на чернокожия мъж. От МВР не са съобщавали за такъв инцидент.

Г-н Леон Кофи, който работи като търговски представител в българския офис на международна компания, е нападнат пред сградата на МВР, докато се прибира към дома си заедно с двама свои колеги. На ъгъла на улиците "6-ти септември" и "Ген. Паренсов" пострадалият и придружителите му засичат група, чиито отличителни символи предполагат, че са от агитката на "Левски". Щом тримата биват забелязани от хулиганите, от тълпата се отделя група от приблизително 50 души, които се насочват към Кофи. Първият от достигналите до него нападатели е бил с маска. Той поваля жертвата на земята, след което групата започва да нанася многократни удари върху всички части на тялото му.

Докато го ритали на земята, нападателите имитирали маймунски звуци, явно отправяйки расисткото послание, че считат жертвата си за маймуна, поради тъмния цвят на кожата му. Свидетели на нападението, освен придружителите на жертвата, са и полицаи, които са били в непосредствена близост по време на побоя. Кофи изпада в безсъзнание. След като се съвзема, пострадалият е откаран в две поредни болници, където и на него, и на колегите му е заявено, че той е добре и му е отказан прием. Приет е едва в третата болница - УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

След претърпяна операция и над двуседмичен престой в неврохирургията на болницата Кофи се възстановява от преживяното. По случая е образувано досъдебно производство. Към настоящия момент записите от камерите на сградата на МВР все още не са набавени.

"Предвид това, че жертвата е чернокож мъж, предвид, че извършителите вероятно са били футболни хулигани и предвид поведението им по време на побоя, с което ясно са заявили расисткия си мотив, ние считаме, че е налице престъпление от омраза по расистки подбуди. Надяваме се по настоящия случай да видим бърза и извънредно ефективна работа, както наблюдавахме такава по други случаи през последните седмици", заяви адвокат Адела Качаунова - директор на "Правната програма" на БХК.

"Заслужава да се отбележи, че органите на досъдебното производство в България редовно дават на подобни деяния друга, погрешна правна квалификация, прикривайки расисткия им характер. Нашата организация е представлявала много жертви по такива случаи, при които се постъпва по идентичен начин", коментира още тя.

"Струва си да се отбележи, че България има сериозни проблеми с неонацистките неформални движения, които преобладават сред футболните агитки. Този проблем е добре известен и на самите спортни клубове, и на властите, но нищо не се прави по въпроса. През декември 2015 г. Министерския съвет прие Стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма до 2020 г. В нея конкретно са посочени само ислямистките радикални и терористични организации, но няма нито едно изречение за неонацистките неформални групи", заяви още Качаунова.

В заключителните си наблюдения от периодичните доклади за България Комитетът на ООН за премахване на расовата дискриминация констатира растящия брой случаи на противоправна реч на омразата и престъпления от омраза спрямо представителите на различни малцинствени групи. Комитетът също така изрично отчита оскъдното прилагане на чл. 162 от Наказателния кодекс във връзка с престъпления против расовото равенство, се подчертава в съобщението на БХК.