Ритуалът бе предшестван от света литургия, която се отслужва през първите три дни на Страстната седмица. На нея Българският патриарх Неофит взе молитвено участие, а след това възглави водосвета, на който бе осветена вода, с която да се започне мироваренето.

Заедно с патриарх Неофит, във водосвета участваха Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, прот. Николай Георгиев, началник на Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод, свещ. Добрин Христов, началник Отдел "Пласмент" при Св. Синод, столични свещеници и храмовото духовенство, както и протодякон Иван Петков и дяконите Деан Коруноски и Костадин Тренев.

След водосвета светената вода бе прелята в съда, в който ще се вари мирото, а след нея бяха добавени и задължителните вино и зехтин.

Негово Светейшество прочете първото по ред от полагащите се евангелски четива, след него това сториха и епископите Мелнишки Герасим и Белоградчишки Поликарп.

Четенето на евангелските откъси ще продължи три дни, като едновременно с това се извършва и непрекъснато бъркане на съставките на мирото.

Светото миро е благовонно масло, коeто се използва в Св. тайнство Миропомазване - за благославяне на новопокръстените след тайнството Св. Кръщение и за запечатването им с даровете на Св. Дух, а също при освещаване на храмове, олтарни престоли и антиминси. Приготовлява се от смирна, благовонна канела, благовонна тръстика и маслинен елей. С миро Бог заповядал на Мойсей да помаже скинията, Аарон и синовете му за служба Богу. По-късно се миропомазват не само първосвещениците, но и пророците и царете.

Право да приготвят и освещават миро имат само автокефалните църкви. В своята най-нова история Българската православна църква приготвя за първи път миро през 1950 г. след като 5 години по-рано нейната автокефалия е призната от Вселенската патриаршия. Първият български патриарх в най-новата ни история - блаженопочившият Кирил Български, вари миро през 1961 г. Последното по ред мироварене в БПЦ бе през 2009 г. по време на управлението на блаженопочившия Български патриарх Максим.