Това потвърдиха от правителствената информационна служба.

Срещата между министър-председателя и Карпов е била предвидена за 11.30 часа.

Тя се провалила заради изказването на Карпов тази сутрин по bTV, че  в Русия знаят, че кирилицата идва от Византия. Във въпросното интервю Карпов добавя също, че границите на държавите са били съвсем различни, когато азбуката е създадена.

Главният прокурор Сотир Цацаров също реагира на думите на Карпов, но го посрещна във ВСС, където Карпов игра шах с магистрати.

Цацаров заяви: "Историята е ясна. Тя не може да бъде променена от някакво изявление. Азбуката е дело на българската земя, тя тръгва от там за да обхване славянския свят."

„Посещението му тук не бе свързано с матиране или с обявяване на шах или мат. Ако трябва да направим извод за това посещение, нека го посочим като реми. Но ремито не е за историята”, допълни главният прокурор.

Анатолий Карпов е на посещение у нас по покана на лидера на "Атака" Волен Сидеров.

На 24 май руският държавен глава Владимир Путин заяви, че 24 май е празничен ден в Русия, заради Деня на славянската писменост, която е дошла в страната „от македонската земя“. Путин каза това в рамките на срещата си с македонския му колега Георги Иванов в Москва. Изказването на руския президент предизвика вълна от остри реакции у нас. Тогава премиерът Бойко Борисов се срещна с посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров и постави пред него въпроса за изявлението на руския президент Владимир Путин относно славянската писменост.

Министър-председателят обърна внимание, че подобни изявления на самия 24 май, който е официален празник у нас, провокират остри реакции сред българските граждани и напомни, че създаването на кирилицата е станало по волята и с участието на българската държава при царуването на българския владетел Борис Първи Михаил.