Премиерът Бойко Борисов сравни ситуацията със състояние на война. Пикът на заразата ще е през септември. Кметовете и областните управители ще взимат решения по места. Това заяви премиерът Бойко Борисов на свикания от него Съвет по сигурността.

Председателят на ЕК е поел ангажимент до петък да са готови за осигуряване на маски, калцуни и др.

Мерките /срещу коронавируса/, които виждате, дори изглеждат малко разхлабени от това, което въвеждат другите държави, но ние първи ги въведохме, защото се очаква продължителен период, и в този период, ако убием производството, възстановяването впоследствие ще бъде невъзможно.

Светът е изцяло неподготвен за подобна грипна епидемия като коронавирус, мисли се за ваксини, лекарство, кога ще стигне до пациентите не е ясно, каза Борисов. Прогнозата е, че септември ще е пика и топлото време няма да повлияе на коронавируса, според експертите. В този продължителен период, ако си убием производството, няма да има възстановяване, поясни премиерът. Обсъдихме какви да бъдат предприетите мерки. Научните среди не могат да ни кажат колко време ще продължи коронавируса и с какво се лекува. Целият свят се учи в момента как да се справя. Не трябва да се паникьосваме. Коронавирусът е като много други.

Не бива да има паника, хранителни продукти има. Веригите са запасени за по 30-40 дни напред. Вода има. Днес или утре стартираме пробата на новия водопровод за Перник. Горе долу язовирите се пълнят, каза той. Коронавирусът е като много други. От испанския грип са загинали 40 милиона. Най-опасното от подобна паника е да си счупим икономиката. Тогава щетите са непоправими. Ще започнем да говорим за ниски доходи. Нито една държава членка няма необходим запас от маски и предпазни средства. Нямаше как да предвидим подобно нещо", каза Борисов.

"Имаме произведени около 2000 предпазни облекла. От вчера сме на пълни обороти за производство на маски. Има два вида мерки, които препоръчват от Щаба - за области без потвърдени случаи и за тези с потвърдени", увери премиерът. Пет са мерките за областите без коронавирус, а осем са тези за областите с регистрирани случаи.

Той добави, че предварително избраните три шивашки фирми у нас вече са готови с производството на първите предпазни средства.

Снимка: МС

По думите му маските и облеклата са преминали изпитанията и предстои да се сертифицират. Борисов добави, че ежедневно се използват по 4 км плат за създаването на предпазните облекла, има готови около 1500, целта е да се изработят поне 30 хил. Той добави, че през нощта граничните власти са спрели контрабандата на 20 хил. предпазни маски към Румъния.

"Помогни си сам, за да ти помогне и Господ. Мога да се обзаложа, че европейски внос ще има чак края на април", допълни той.

"Оставете кметовете и областните управители сами да взимат решения за културните събития. В кината и театрите може да се продават билети през стол и да се дезинфекцират салоните след всяка прожекция или представление", каза още Борисов.

Той препоръча всеки час в училищата да започва с 5-минутна агитация и напомняне на децата за мерките за лична хигиена.

Борисов определи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев като отговарящ за осигуряване на маски и калцуни, като пари имало.

Томислав Дончев и Запрянов ще отговарят за заводите, а МВР да няма контрабанден износ на това, което произведем като защитни облекла и маски.

"Това е един вид война. Милиарди и трилиони ще са загубите.

В България има 6 установени случая на коронавирус, а седем са със съмнения, като около обяд се очаква да станат ясни окончателните резултати.