Стотиците българи, блокирани на границите на различни държави в Европа, които бяха затворени заради коронавируса, ще могат да се върнат. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, след като участва по видеоконферентна връзка в заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС заради коронавируса.

"Една по една всички държави въвеждат строгите мерки, които България започна да налага още от 28 февруари, някои са много закъснели някои и затова сега действат панически и прибързано, а някои буквално рушат репутацията на ЕС. Имам предвид... обещаха ми най-късно до 22 ч. всички наши сънародници, които са спрени абсолютно неправомерно на някои граници - на Полша, Унгария, Словения, Хърватия..., да бъдат пропуснати и с полицейски ескорт да бъдат прекарани през тези държави, за да си дойдат в България. Цял ден полагаме усилия за това и днес ми обещаха това да стане", каза той. 

Борисов обаче подчерта, че тези хора трябва да се изолират под карантина за 14 дни, ако искат да предпазят близките си. 

"Това не значи, че като си отидат по населените места, ще могат да тръгнат по гости. Ще бъдем изключително строги... Разделям на две групи хората, които бедстват: едните, които се прибират, и други, които - да не ги засегна, като авантюристи, но когато в целия свят се надигаше страха от коронавируса, те си тръгнаха на екскурзия. Тези, които влязат в България и от едната и другата група, ако не искат да понесат ударите на закона, трябва веднага да се приберат вкъщи и в следващите 14 дни не трябва да се виждат с близките си, ако ги обичат. Много ясно са уредени отношенията с хора, които не желаят да спазват карантинния период и по този начин поставят останалите на опасност", категоричен бе министър-председателят, който изтъкна, че според него все повече хора разбират, че положението е на живот и смърт.

С възмущение той съобщи, че хотел на Лъвов мост в София е поставен под полицейска блокада, тъй като туроператор е настанил в него британски туристи, които са напуснали Банско - нещо, което премиерът определи като безотговорност. Именно заради заразени чужденци и местни хора в курортния град тази вечер беше наложена пълна карантина - забранява се влизането и излизането от града.

Борисов изтъкна, че България се дава за пример на всички за навременните мерки.

"Абсурд е да се правят екскурзии. Единствено може да преминават тирове, които превозват важни стоки. В другите държави комбинацията нелегални миграни и коронавирус е невъзможна за справяне", каза още той.

И обеща:

"До другата седмица ще задоволим нуждите на нашия пазар. На Караниколов (министърът на икономиката - б.р.) ще му поставя задачи, всички фабрики, които могат да правят облекла, да влязат в режим, защото търсенето е огромно".

"Ние сме във война, както каза Макрон. И по-лошото е, че е невидим този противник. Такава икономическа, стопанска и здравна криза, светът не познава. Така че всички - вкъщи", призова за пореден път Борисов.

Той съобщи още, че във видеоконферентния разговор е взето решение за частично затваряне на границите на ЕС - за граждани от трети страни, които са рискови. Подробности обаче се очакват официално от ЕС.

"България граничи освен с Черно море, с Турция, Сърбия и Република Северна Македония, така че нашите граничари ще имат още една тежка задача. Ще се пропускат само определен тип специалисти и камиони, каза премиерът. Ние продължаваме да имаме нулева миграция от Турция и поне нямаме това допълнително натоварване за разлика от други държави, където мигрантската криза идва заедно с епидемията от коронавирус", каза премиерът.

Изявлението на премиера беше предавано на живо във Фейсбук:

Бойко Борисов обяви, че следващата седмица Европейският съвет няма да се проведе в Брюксел, а пак по видеовръзка.

Снимка: Министерски съвет

Снимка: Министерски съвет