"Неясно защо концепцията за наказателна политика се прави сега, а не в началото на мандата на едно правителство и защо е за период, по-дълъг от самия мандат", коментира критично Велчев, цитиран от БТА.

"Искам българската политическа класа да осъзнае, че има тенденции в наказателната политика, които не зависят от политическата окраска", добави главният прокурор по повод все по честите предложения на политици да се криминализират всякакви провинения.
По думите му в България не се смята, че има дело, ако няма задържани. Велчев направи сравнение с изказване на политик, според което трябва да се криминализира продаването на храна с изтекъл срок на годност, с това прокуратурата да дава съвети за справяне с шапа при едрия рогат добитък.

"Не бих се гордял с обичаи като тричането на кучета. В масовото съзнание обаче главният прокурор е компетентен за това", коментира Борис Велчев и поясни, че компетентна по този въпрос е Агенцията по безопасността на храните.
Според него, ако се цели предпазване на животни от безсмислено насилие, това трябва да се направи в текст в Закона за защита на животните, а не да се криминализира боят между декоративни рибки. "Не знам дали въпросното организиране на бой с декоративни рибки оправдава 5 г. лишаване от свобода", иронизира той.

Той коментира и друг казус. С лекота, според него, НК оценява човешката свобода, затова трябва да се помисли дали с Конституцията да се положи предел на инкриминирането. По думите на главния прокурор е добре да се пренапишат текстовете, които дават права на гражданите при неизбежна самоотбрана. "Трябва по житейски начин да се обясни на хората докъде имат право да се защитават и до каква степен могат да увредят нападателя си, без да се притесняват, че някой ще ги съди за превишаване пределите на неизбежната отбрана", уточни Велчев.

Такъв е случаят с убийството на студент в София от преди дни. Неговият съквартирант беше обвинен не в умишлено убийство, а в убийство, при превишаване пределите на неизбежната отбрана, за което се предвиждат само до 5 г. затвор.

Той коментира още, че е добре да няма споразумение в случаите, когато има причинена смърт при катастрофа. "Цялото общество е изправено пред много сериозно недоверие към възможността причинителят на катастрофата да се споразумее с прокуратурата", призна обвинител №1.

Скандалът по темата избухна, след като заместникът му Валери Първанов заяви, че тази практика е държавна политика, защото няма място в затворите, а деца умират и по други причини. Родители на деца, загинали на пътя, поискаха оставката му заради тези думи, но той само се извини.

Вътрешният министър Цветан Цветанов обаче инициира законови промени, с които споразумението ще отпадне, а на шофьорите убийци ще бъде забранено да напускат страната. От ГЕРБ ще предложат също в случаите на причинена смърт след употреба на алкохол, при преминаване на червен светофар и заради шофиране с много висока скорост, задължително да се влиза в затвора.