Велчев уточни, че документът ще бъде съгласуван в МВР и ДАНС.
"Няма как да избегнем това, че една част от прокурорите ще работят по специални дела, а останалите по всички други. Не знам в чии очи би било несправедливо, но би било полезно", коментира той.
Главният прокурро уточни, че смесените екипи, в които ще участват както прокурори, така и хора от МВР и ДАНС, ще са постоянни и ще им се възлагат определени задачи. Те ще работят в цялата страна, но ще са централизирани, поясни Велчев. Все още обаче не е ясно колко души ще са нужни за попълването им.
Имаме представа за престъпността в страната по области, коментира главният прокурор като поясни, че един от районите с най-ниска престъпност е Смолян. Най-висока тя е в София.
Магистратският съвет към министъра на правосъдието ще е от седем души, каза междувременно новият министър Маргарита Попова пред журналисти. Трима от тях ще са съдии, трима - прокурори, и един следовател. Следващата седмица ще е първата им сбирка.
Първите стъпки на работата на съвета ще са изпълнението на препоръките към съдебната власт, отправени от Брюксел, каза Попова. Утре тя ще оповести състава на съвета, както и предложенията, които ще направи към премиера за свои заместници. По време на заседанието на магистратския съвет ще бъдат канени колеги от ВСС, адвокати или представители на неправителствени организации, каза още правосъдният министър.
Тя допълни, че премиерът е дал свобода на всеки от министрите да събере своя екип. Възможно е поради икономически причини заместниците ми да са по-малко, коментира Попова, но уточни, че магистратите, които не са станали нейни заместници, най-вероятно ще участват в магистратския съвет.
Вижте видео от изявлението на Борис Велчев