Още 20 от контейнерите с отпадъци, складирани на пристанище Варна-Запад, са натоварени на кораб и са отпътували за Италия, от където са пристигнали, съобщиха днес от Апелативната прокуратура в крайморския град.

Сега в порта остават 25 от общо 127-е контейнера с боклук. Вече е издадено разрешение и за техния реекспорт и се очаква те да бъдат махнати през следващата седмица.

По случая с контейнерите с италиански боклук на "Варна-Запад" бе образувано досъдебно призводство, след като бе установено нарушение на реда за пренасяне на отпадъци през границата. 127-е контейнера са изпратени в България на няколко пъти от италианската фирма "Дентиче пантелоне" със седалище в град Салерно. Получател на стоката е регистрирано в София дружество - "Блацион" ООД.

На 17 януари тази година при проверка на съдържанието на контейнерите с участието на прокурор и представители на РИОСВ, митницата, МВР и ДАНС е установено, че освен пластмаса и каучук, както е по документи, в тях има текстилни, стъклени и дървени отпадъци.

След изтичане на 90-дневния срок за временно складиране, в какъвто режим са били всички 127 контейнера, на 30 януари са проверени и останалите 102 контейнера, изпратени от италианската "Дентиче пантелоне" за българското дружество "Блацион" ООД. При проверката е било установено, че и тези контейнери съдържат смесени отпадъци, а не декларираните пластмаса и каучук.

С реекспорта за Италия на 20-те контейнера днес и връщането в Италия и на последните 25, сагата с италианския боклук е към края си.

Разследването по случая продължава с действия на територията на Италия и Северна Македония, постановени с европейски заповеди.