Настояваме средствата, предназначени за здраве, да бъдат гарантирани до средата на следващия месец в пълен размер, като на болниците се платят всички дължими средства от март досега. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Цветан Райчинов след заседание на Обществения съвет в здравеопазването, в който влизат съсловни организации на лекари и медицински сестри, синдикати и пациентски организации.

Искаме да се плаща ежемесечно, до края на годината, в размер не по-малък от предходната година, в противен случай след средата на септември пристъпваме към ефективни протестни действия и това ще бъде протест на цялото общество, заяви Райчинов.

Ще бъде поискана среща с премиера на 31 август (вторник), на която Общественият съвет ще изложи своите искания. Този път настояваме за писмено споразумение, че исканията ни ще бъдат изпълнени, каза Райчинов.
Общественият съвет в здравеопазването ще поиска от премиера да бъде постоянно действащ, съвещателен орган към Министерския съвет. Представители на съвета настояват още ежемесечно НЗОК да публикува на сайта си всички постъпления и тази информация да бъде достъпна за всички.

Пари за здравеопазване има, касата разполага с резерв над милиард и двеста милиона лева, категоричен е председателят на БЛС. Според лекари и синдикати сметките на Министерство на финансите за здравеопазването са невярни.

Все повече болници не могат да се справят с недостига на пари стана ясно още днес. След като в началото на август стана ясно,че на болниците са орязани парите за август до 30-40%, то редица от тях преминаха на спешен прием през август и прекратиха плановите операции. 

Днес многопрофилната болница „Свети Иван Рилски” в Разград обяви, че спира осигуряването на ежедневна храна за повечето си пациенти заради намаляването с 1/4 на бюджета й за август.

Ограничаване на разходите за храна на пациентите ще предприеме и габровската многопрофилна болница от септември. Мярката се обсъжда от Съвета на директорите, но тя няма да засегне диабетиците и болните на диета.
Сливенската областна болница също обмисля да съкрати парите за храната заради намаления с 32% бюджет.
Добричката болница ще реже от и от парите за лекарства и консумативи.
Болницата в Шумен  пък обяви, че възстановява плановият прием и операции на пациенти от 30 август. Приемът бе спрян този месец  заради намеления бюджет.

"Лекарите са принудени да излизат в отпуск, на много места липсват кадри и дежурят хора без специалности, цели отделения се закриват”, коментира вчера   Райчинов на среща с ръководстото на КТ "Подкепа" и определи ситуацията като катастрофална за здравеопазването.