29-ма българи са блокирани в Мароко заради коронавируса. Те са в страната на организирано пътуване и от няколко дни не мога да се приберат у нас, съобщи bTV.

В момента те са в хотела си в Маракеш, но резервацията им изтича тази сряда, когато е трябвало да напуснат страната, но впоследствие в събота са разбрали, че полетът им е бил отменен. Туроператорът е намерил алтернативен полет през Инстанбул, но въздушните връзки и в тази посока са били отменени.

„Оттогава се мъчим да намерим различни начини да се приберем. От събота вечерта имаме връзка с външното ни министерство, както и с посолството ни в Мароко и българският консул. Големият проблем е, че от нищото Мароко обяви на 15 март, че затварят границите и отменят всички полети“, каза организаторът на групата Ангелина Титерякова.

Тя разказва, че в страната са блокирани не само български туристи.

„От посолството ни обещаха да ни кажат, ако намерят полет, на който може да се прикачим и ние“, но засега не е имало такава възможност, казва Ангелина. По нейните думи, когато са пристигнали в африканската страна, опасността от коронавируса не е била толкова голяма, но сега вече там има десетки заразени.

Българските туристи се страхуват не толкова от заразата с коронавирус, колкото от реакциите на местните хора, казва Ангелина. Когато европеец влезе в магазина, всички мароканци излизат.

Гледат ни малко лошо и хората започват да се притесняват за сигурността си“, споделя Ангелина. Имаше много групи с германски туристи, но Германия изпрати самолет и ги прибраха, казва Тетерякова и отбелязва, че и другите държави процедират така със своите граждани.

Българската държава засега не е казала, че ще изпрати самолет за тях.