Блок в бургаския жк "Меден рудник" протече само половин година, след като е бил саниран. Обитателите на бл. 65 се оплакват от мухъл и течаща вода в домовете им, предаде БНР.

Според тях, документацията за извършеното не отговаря на истината.

"На покрива не са поставени всички шапки. В отговор на община Бургас се казва, че още миналата година на 7 март са били поставени. А строителната площадка е отворена на 6 март. Блокът е завършен още преди да бъде започнат", разказа управителят на блока Донка Владимирова.

Тя допълва, че представител на фирмата констатира на 2 септември м.г., че сградата е завършена едва на половина.

"Но сега в документи намирам, че се е състоял оглед на първи септември - ден преди датата. И блокът е бил приет без забележки. На 100% завършен. Виждам на много актове дати, които не съвпадат с етапите на работа и на завършеност", обяснява Владимирова.

Липсват части от отводнителната система или се слагат тръби с по-нисък капацитет и от материал, който зимата се напуква. Единственият противопожарен изход към покрива пък е с размери 50 на 60 см.

"Трябва да бъдат по български стандарт 130 на 90 см. Ние нямаме достъп по този начин до покрива, ако се случи нещо. Аз не успях да мина, но ми казаха, че било от възрастта", казва още Владимирова.

Управителят на фирмата, извършила санирането, Стефан Соколов обясни, че блокът е в перфектно състояние.

"Цялото строителство е контролирано от строителния надзор, от инвеститорския контрол от страна на Общината, всички строително-монтажни работи по блока са изпълнени съгласно българското законодателство, цялата документация е направена. За първи път чувам, че има жалби", заяви Соколов.

След среща с кмета на Бургас Димитър Николов и живущите в блока стана ясно, че сградата се нуждае от основен ремонт. Община Бургас и фирмата-изпълнител са поели ангажимент в рамките на две седмици всички неизправности по блок 65 да бъдат отстранени.