Повече от половината от пълнолетните българи одобряват забраната на пиротехниката в новогодишната нощ. Това е изводът от социологически сондаж на "Галъп интернешънъл болкан", направен специално за БНТ, съобщиха от агенцията.

Данните са от национално представително изследване, осъществено между 23 ноември и 1 декември т.г. сред 810 души по метода "лице в лице" с таблети.

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. Един процент от извадката е равен на около 54 хиляди души.

На въпроса "Вие лично одобрявате ли или не одобрявате да се забранят фойерверките/пиротехниката/зарята в новогодишната нощ?" 55,5% одобряват, а 32,2% не одобряват. Останалите се затрудняват да формират мнение.

Наблюдава се ясна разлика в поколенията - при най-възрастните отрицанието към фойерверките преминава 70%, а при най-младите картината е точно обратната: над 60% са против забрана, а малко над 20% "за" забрана, посочват от "Галъп интернешънъл болкан".