Напрежение пред болницата във Велико Търново. Причината - смъртта на млад мъж. Близките му се съмняват в лекарска небрежност. Каква е позицията на медиците?

Починалият мъж се казва Димитър Маринов. Тази сутрин неговите близки и приятели се събраха пред болницата, за да поискат отговори от медиците. Тяхното основно съмнение и притеснение е, че е допусната небрежност от страна на медиците, съобщава bTV.

Мъжът е бил приет в инфекциозното отделение на търновската болница с пневмония. Лекуван е, но няколко часа след изписването състоянието му се влошава. Вдига висока температура и това е наложило повторната му хоспитализация в реанимацията на болницата. Седем дни по-късно умира.

Неговото семейство, приятелите и колегите му сега настояват да разберат истината за смърта на Димитър Маринов. Те се притесняват, че според епикризата той е изписан здрав, а в крайна сметка е починал.

Ето какво споделиха пред Нова телевизия близките на починалия 30-годишен мъж: 

"На 12 декември отива при личната лекарка. Тя му дава направление и го приемат в болница. Започват да го лекуват от пневмония. Там е до 20-и, изписват го в добро състояние. След 3-4 часа викат Бърза помощ заради повръщане и гърчове и отново го приемат", разказа бащата на починалия - Петьо Радев, в ефира на "Здравей, България".

"В първата епикриза пише, че лекуват пневмония, направени са изследвания, дадени са медикаменти. Казваше ми, че е отпаднал и не се храни, но има леко подобрение. Няма съпътстващи заболявания. Тестът му за коронавирус е отрицателен. В епикризата пише, че е починал от белодробна емболия", каза братът на мъжа.

"Прибра се на 20 декември и през нощта му стана лошо, започна да халюцинира. Извиках Бърза помощ, отказаха да се качат в апартамента и ние слязохме. Искам да стане ясно защо се стигна дотук. Дочух от вътрешен човек, че лекарите са си говорили, че мъжът ми е взимал наркотици и затова халюцинирал, което изобщо не е вярно", сподели съпругата на починалия.

В болницата тече вътрешна проверка. Иззета е документацията от двете отделения. Разпитват се и лекарските екипи.

"Мъжът постъпва при нас на 12 декември. Преди това се е лекувал у дома. Настанен е в Инфекциозно отделение. Установява се лека пневмония. Тестът за COVID-19 е отрицателен, но има маркер за прекарана COVID инфекция, който е положителен. Подобрение е започнало на 19-и, като е изписан на 20-и. Непосредствената причина за смъртта е масивна белодробна емболия. В момента тече проверка в болницата", обясни д-р Галина Гарева, медицински директор на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" - Велико Търново.  Очакват се резултатите от аутопсията.

Окръжна прокуратура във Велико Търново се самосезира по публикации в медиите и образува досъдебно производство по случая.

Образувано е досъдебно производство за това, че на 27 декември тази година е причинена смъртта на Димитър Маринов поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Разследването е възложено на следовател от Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура - Велико Търново. Под ръководството на наблюдаващ прокурор се извършват действия по разследването - разпити на свидетели, изисква се медицинска документация във връзка с проведеното лечение, предстои назначаване на съдебно-медицинска експертиза.