Протест пред Съдебна палата-Хасково организираха тази сутрин родителите на загиналия при тежка катастрофа на 20 март Йордан Ясенов Бузуков, предава Xnews.bg. Пред хасковския съд те, техни близки, приятели на Йордан и хора, които ги подкрепят, издигнаха плакати: "Къде е убиецът на сина ми?", "Да спрем войната по пътищата", "Да спрем пияните и дрогирани шофьори", "Да опазим децата на пътя", както и искания за справедливост и промени в закона при тежки пътни инциденти.

23-годишният Йордан почина след 9 дни борба за живот. Младежът изпадна в мозъчна смърт след катастрофа на пътя Хасково-Димитровград на 20 март. Колата му - сив Мерцедес, е била застигната от друг черен Мерцедес, който го ударил отзад. От сблъсъка сивият автомобил се забил в бетонната ограда на входа на борса "Марица".

Черния Мерцедес е шофирал 58-годишният Лютви от кърджалийското село Бялка. Според очевидци на катастрофата той е бил в неадекватно състояние. Отказал тест за алкохол и дрога веднага след инцидента.

На нощно видео се вижда как колата на Дани се движи нормално, когато е застигната със страшно висока скорост и пометена от другия Мерцедес. Специалисти коментират, че скоростта му вероятно е близо 200 км/ч.

Лютви е бил задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР, но освободен от ареста сутринта около 10 ч. и около 15 ч. е преминал през ГКПП "Лесово" в Турция, като към днешна дата се води в неизвестност. Срещу него все още няма повдигнато обвинение от прокуратурата, тъй като не е готова и нито една от назначените експертизи, разказаха родителите на загиналия.

"3 часа след катастрофата лекарите от МБАЛ-Хасково ни казаха, че травмите на детето ни са много тежки и несъвместими с живота, за което съобщих на разследващите. Досъдебното производство обаче, бе за причиняване на средна телесна повреда, а виновният шофьор-освободен, коментира Ясен Бозуков".

"Когато шофираш пиян с 200 км/час, това не е непредумишленост", допълни той.

"Искаме справедливост и промени в законите, с които да опазим децата си на пътя, както и виновният за смъртта на момчето ми да бъде наказан", заяви и майката на Дани Живка Тенева.