Доскорошната председателка на Съвета за електронни медии (СЕМ) Бетина Жотева от понеделник е назначена в дирекция "Публична комуникация" към администрацията на главния прокурор Иван Гешев. Информацията бе потвърдена от държавното обвинение.

Жотева ще отговаря за международните контакти на прокуратурата. "Да, аз съм в дирекция "Публична комуникация" и ще се занимавам с международните контакти на прокуратурата, както и с връзките с международни институции - ЕС, Съвета на Европа в Страсбург, ОССЕ, ООН", каза Жотева пред "24 часа".

Бетина Жотева бе в СЕМ от 2016 до 2022 г., от квотата на президента Росен Плевнелиев, като през последните две години бе и председател на съвета. На 9 май президентът Румен Радев назначи на нейното място дългогодишната военна репортерка от bTV Габриела Наплатанова, чийто съпруг е пилотът и командир на авиобазата "Граф Игнатиево" ген. Николай Русев.

Точно седмица по-късно, на 16 май, е бил първият работен ден на Бетина Жотева в прокуратурата. Бетина Жотева има бакалавърска степен от университета в Будапеща и е магистър по философия и философски науки в Софийския университет. Говори английски, френски и руски език. Журналистическата ѝ кариера започва през 1990 г. - тя е редакторка и водеща на новини в БНТ, а след това е кореспондент на обществената телевизия в Белград, Персийския залив и в различни столици в Западна Европа. От 2000 до 2005 г. е кореспондент на в. "Труд", а от 2005 до 2007 г. работи към НАТО като консултант и анализатор.

Между 2007 и 2010 г. Жотева е първи секретар по въпросите на връзките с медиите и комуникационните стратегии в българското представителство в Брюксел. Между 2010 и 2013 г. ръководи пресцентъра на финансовото министерство. След това заема същата позиция в Министерството на икономиката и енергетиката и в кабинета на Екатерина Захариева, докато заема поста на вицепремиер в служебния кабинет на Георги Близнашки. После е говорител на Министерството на външните работи, докато министър е Даниел Митов. 

СЕМ е независим специализиран орган, който регулира радио- и телевизионната дейност в България, като регистрира или издава лицензии за осъществяването на такава дейност и упражнява надзор върху дейността на радио- и телевизионните оператори, излъчващи програми на територията на страната.