Синята и зелена зона за паркиране в София ще работят безплатно от 17 до 29 март, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

"За да осигурим условия за по-голяма социална дистанция, като част от мерките за овладяване на разпространението на коронавируса, днес предложих и оперативният щаб на София прие следните решения: отменям временно почасово платено паркиране в синя и зелена зони. Мярката ще важи от 17 до 29 март, като в случай на голямо натоварване и липса на ред, ще направим допълнителни промени. Екипи на ЦГМ ще следят за натоварването", написа в профила си във Фейсбук тя.

Освен това е взето решение картите за пътуване в градския транспорт на хората с увреждания, които изтичат до 29 март, автоматично да бъдат удължени без да е необходимо отиване до пункт на Центъра за градска мобилност.

На всички метростанции е въведена организация за напомняне на пътниците да запазват по-голяма дистанция един от друг.

Продължава засилената дезинфекция на всички превозни средства на градския транспорт. Екипи на транспортните оператори следят използването на всяка линия и се подготвя реорганизация спрямо натовареността.

"Моля всички софиянци, да спазват ограниченията и препоръките на Националния щаб и Министерство на здравеопазването. Да, промените се отразяват на живота ни, но имат за цел да го запазят. Благодаря на всички за усилията! Заедно ще се справим!", призова Йорданка Фандъкова.