Няма обявена грипна ваканция във Варненска област, реши Комисията за борба с грипа и острите респираторни заболявания. Причината е, че засега няма данни за наличие на интензивна грипна епидемия и за неин пик, каза директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) доц. д-р Цонко Паунов.

По думите му най-вероятно грипната епидемия ще е в края на януари или началото на февруари. Той уточни, че към момента от изпратените от региона в Националната референтна лаборатория в София проби няма изолиран грипен вирус.  По данни от предходната седмица болните от грип в областта са 195 на 10 хил. души население и регионът не преминава границата за обявяване на епидемия. За обявяване на такава болните трябва да са около 200.

В областта общо нямаме повишаване на заболеваемостта в училищата, каза още Паунов и уточни, че отсъстващите ученици и преподаватели в областта средно са около 14 процента.

Засега само две училища в община Аврен са в грипна ваканция заради висока заболеваемост сред учениците.

Директорът на РЗИ коментира още, че в болниците в областта има места за заболели от грип. В момента заетостта на леглата е 32-33 процента. В региона се прецизират много точно нещата и се приемат в болница само наистина хора, които имат нужда от болнично лечение, добави той.

Следващото заседание на комисията е в четвъртък, 19 януари.

Засега само две области в страната обявиха грипна епидемия - Бургас и Шумен. Увеличават се болните и в областите Пазарджик и Ловеч. Ситуацията е динамична и не се знае кой ще е следващият регион, който ще обяви епидемия.