Въпрос на дни е да се разбере дали белодробната болница във Варна ще остане на тъмно, предава БНТ.

От "Енерго-Про" предупредиха още миналата седмица, че на 21 ноември ще спрат тока в болницата заради дълг от над 77 000 лева, натрупан от март миналата година.

Той расте, въпреки писмата и предложенията за разсрочване на плащането, които енергото праща на болницата. А в нея лежат пациенти с туберкулоза.

Белодробната болница във Варна е във финансова криза от години. Дълговете ѝ към различни институции възлизат на стойност 600 хиляди лева. Сградата в момента е запорирана заради задължения към НАП, а сметките са блокирани заради задължения към енергото.

Досега от такива ситуации болницата е спасявана със средства, които община Варна отпуска. На 8 ноември Общинският съвет взема решение дейността на болницата да се прехвърли на друго здравно заведение в града.

От Министерството на здравеопазването не дават яснота какво ще се случи занапред.

"Виновна е държавата. Най-малко, туберкулозните болници - те са 5-6 в страната - могат да минат на бюджет. Общината помагаше досега, но липсва човечност. Основните ни задължения са към 30 души, които работят и 10 месеца не са получавали заплати", заяви доцент Христо Ганчев, управител на болницата.

"Чувствам се като просяк. Които работим тук, ни държи една Хипократова клетва. 10 месеца сме без заплати", споделя медик от болницата.