Новородено почина в болницата в Луковит. Според аутопсията смъртта е настъпила вследствие на вроден сърдечен проблем, но близките обвиняват персонала. В петък по обяд 17-годишната Весела Иванова ражда по нормален начин момченце в болницата в Луковит, а утре е трябвало да бъдат изписани, съобщава bTV.

"Бебето си беше в килограмите, изследванията бяха хубави, снощи ми взеха бебето към три и половина, аз го накърмих, пак си беше добре. Сутринта ми казаха, че бебето е починало, към 6:30 ч. стана и аз я питам какво му има. Те ми казаха, че са му били две инжекции да го успокои, да не плаче", каза родилката Весела Иванова.

На майката акушерката казала, че на два пъти е поставила урбазон.

Директорът на болницата защити колегите си и обясни, че след първите 24 часа са се появили дихателни проблеми, съпроводени с ниска сатурация. Въпреки консултацията с педиатър, назначената терапия, включително с урбазон, и настъпилото слабо подобрение детето умира.

"Всичко, каквото трябва, е направено, но на аутопсията, извършена от патоанатом от Плевен, е намерен голям вроден сърдечен порок и колегата смята, че това е основната причина за смъртта на детето", обясни д-р Иван Иванов, управител на МБАЛ-Луковит.

"Искаме справедливост, защото здраво, право дете, са отнели на моята дъщеря, това е второто ѝ раждане", каза Йорданка Веселинова, майка на родилката.

Аутопсията е извършена по настояване на ръководството на болницата. Близките настояват за разследване.