Базар на социални предприятия под надслов "Малкото е много" бе открит в Народното събрание до входа в Източното крило.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Със средствата, събрани от продажбата на продукти в базара, ще бъдат подпомогнати различни социални каузи, които социалните предприятия застъпват. Сред предлаганите изделия са авторски чайове, шоколади, сувенири от вълна и бижута от калоферска дантела.

Снимка: БТА

За БТА Надя Шабани от ДарПазар (платформа за продукти с добавена стойност на Български център за нестопанско право) разказа, че са представени 16 социални предприятия. Всяко от тях подкрепя различна кауза, някои от тях наемат хора, които са в трудно положение, хора с увреждания или деца, които са напуснали социалната система и нямат семейства.

Снимка: БТА

"Това, което те правят, е да помагат и произвеждат много красиви продукти, с продажбата се подкрепят тези социални каузи. Нашата цел днес тук е не само да предадем коледния дух и всички тези каузи да бъдат подкрепени от народните представители, но също така да разкажем тези истории на успех тук в България и да помислим за това, как може да се промени законодателно средата, за да може догодина социалните предприятия на този базар не да са 16, а 56, защото всяко едно от тях подкрепя нещо значимо за обществото", посочи Шабани.

Снимка: БТА

По думите ѝ на този етап социалното предприемачество остава повече кауза, отколкото устойчив бизнес. "Когато правим нашите изследвания, констатираме, че в много европейски държави, които са инвестирали в социалните предприятия, десет процента от целия стопански оборот е от тях, което означава хиляди работни места. Това е устойчива подкрепа. За съжаление в България не е така. В България в регистъра към Министерство на труда и социалната политика доскоро бяха вписани само 30 социални предприятия", отбеляза Шабани и добави, че това е начинът, по който социалните предприятия решават съществени социални проблеми.

Снимка: БТА

Тя даде пример с Италия, където социалните предприятия са над сто хиляди. Там често може да влезете в магазин или ресторант и да видите най-различни продукти, които са с емблемата на социалното предприемачество, разказа Шабани.

Снимка: БТА

Социалното предприемачество работи за държави, където има тежки социални проблеми и неравенства. Тази социална несправедливост тревожи все повече млади хора, отбеляза Шабани. Изследванията показват, че ако има две обявени свободни работни места и едното от тях се грижи повече за природата и социалната справедливост, то те ще предпочетат това работно място, разказа Надя Шабани.

Снимка: БТА