Барелефът на Джон Ленън, който бе поставен в центъра на София през 2010 г. по повод 30-годишнината от неговото убийство, е бил демонтиран. Творбата на художника Петър Маринов я няма отпреди Коледа, информира Радио тангра мега рок. Кметът на район "Средец" Мария Ачкова е започнала проверка и е обещала да подаде сигнал в Първо районно управление на МВР.

Че ликът на Джон Ленън вече не е на стената, станало ясно след отварянето на тази част от ул. "Граф Игнатиев" за движение. От строителната фирма GP Group знаели за липсата още преди Коледа, но стената не била в обхвата на техния ремонт.

От КПКОНПИ, които са сегашните стопани на бившия нотариат, уверили, че нямат нищо общо с демонтажа на барелефа и очакват цялостния край на всички строителни дейности в района (в това число и станцията на метро), за да започнат реконструкция на къщата.

Изпратеният от тях екип е установил, че плочата наистина е махната и е демонтирана, а не е счупена.

Авторът Петьо Маринов също е бил информиран за изчезването на барелефа, но не знае подробности.

От Столична община вече са подготвили доклад за поставяне на барелефа, за чието изчезване са получили информация през декември. Ако се е загубил, авторът му може да го възстанови по запазения калъп.