Двамата са подсъдими за извършени магистрални грабежи и са членове на т.нар банда на Крокодилите, предаде БТА.

Софийският окръжен съд осъди братята на по 12 г. затвор през декември 2008 г., но през октомври тази година Апелативният съд ги оправда. Върховният касационен съд разгледа делото по протест на прокуратурата.

Според съда оплакванията на прокуратурата са основателни при колебливите и противоречиви, а в някои случаи неверни изводи на предходната инстанция. ВКС счита, че изводите на апелативния съд трябва да бъдат изведени след всестранен, пълен и обективен анализ на събраните доказателства.

Решението на ВКС е подписано с особено мнение от съдия Блага Иванова. Тя не е съгласна със становището, че протеста на прокуратурата е основателен. Според съдия Иванова не е допуснато съществено процесуално нарушение при анализа на доказателствата от страна на Софийския апелативен съд, което да обуславя връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на съда.

44-годишният Емил Милев-Кроки, който се издирва от няколко месеца, не се яви на първото дело във Върховния касационен съд срещу него и брат му. Защитникът на братята - Стойко Бърборски, посочи пред журналисти, че не знае къде е Емил. Той добави, че продължава да иска от МВР да му се издаде документ, който да удостоверява, че братята са били обявени за издирване. Адвокатът допълни, че все още такива сведения не са му предоставени, а информацията за това е получил само от медиите.

Евгени Милев-Гейзо пък поиска от съда да бъде оправдан, тъй като нито едно доказателство не е събрано по надлежния ред. Той посочи, че в съда в Елин Пелин са били разпитвани свидетели под натиск, от чийто показания не му е била дадена възможност да се защити. Милев твърди, че всички разпечатки от разговори по мобилни телефони не са от негови телефонни номера.

Междувременно днес Сливнишкият районен съд пусна от ареста Евгени Милев - Гейзо срещу парична гаранция от 2000 лева, предаде БТА. Милев е обвинен, че е преминал границата с фалшиви печати. В мотивите си да го пусне от ареста съдът записа, че от февруари до сега не са извършвали никакви действия по разследването. Досъдебното производство вече е в напреднал етап и според анализа на досега събраните доказателства евентуалното оставане на Милев в ареста ще е неразумно и необосновано. Адвокатът на Милев - Стойко Бърборски заяви, че ще обжалва днешното решение на съда и ще иска още по-лека мярка за подзащитния си.
Преди началото на съдебното заседание Гейзо обвини сливнишкия съдия Георги Иванов в поръчковост и обясни, че се е оплакал от него във Висшия съдебен съвет.