Българите, заявили, че искат да напуснат китайския град Ухан във връзка с разпространението на новия короновирус, пристигнаха от Франция в България.

Двамата студенти кацнаха на летище "София" на борда на военно-транспортния самолет "Спартан", придружени по време на полета от екип на Военно-медицинска академия, съобщиха от МВнР. Предвижда се да останат под карантина във ВМА.

Днес следобяд те пристигнаха от Ухан в град Истр, Франция, на борда на френски самолет, с който в рамките на общоевропейска операция от Ухан бяха изведени 251 души от различни националности.

Министерството на външните работи чрез посолствата ни в Пекин и Париж, както и Генералното ни консулство в Шанхай, съдейства за заминаването на българските граждани от Китай и за успешното им пристигане в България.

Общоевропейската операция по улесняване на чуждестранни граждани, включително и българските, да напуснат Ухан бе организирана от Франция в сътрудничество с властите на Китай.

Благодарност за акцията изрази лично премиерът Бойко Борисов, който изпрати писмо до френския президент Еманюел Макрон. От името на българското правителство и от свое име, министър-председателят изразява огромна признателност за съдействието, което Франция оказа за извеждането на двамата български граждани от Ухан на борда на френския самолет.

"Българските граждани ще запазят топъл спомен за решителните действия на Франция, за проявената изключителна съпричастност и солидарност в този труден за цялата международна общност момент, в който тя помогна за спасяването от коронавируса на гражданите на десетки държави", се казва още в писмото до Макрон.

Благодарствено писмо до колегата си Жан-Ив Льо Дриан изпрати външният министър Екатерина Захариева: "Приемете най-искрената ми благодарност за съпричастността и неоценимото съдействие на Франция при извеждането на двамата български граждани от центъра на епидемията на коронавируса - град Ухан, Китай".

По-късно от Катедра по инфекциозни болести към ВМА съобщиха, че пристигналите от Ухан българи вече са настанени в болницата.

"И двамата са в добро здравословно състояние. Те се намират в стаи със специален достъп, като няма да се допуска контакт със странични лица, докато не премине карантинният период от две седмици", обясни полковник доцент Георги Попов, началник на Катедрата по инфекциозни болести.