Четири медала спечелиха младите български езиковеди на двадесетата Международна олимпиада по лингвистика за гимназисти, съобщиха организаторите от Сдружение на олимпийските отбори по природни науки, предава БТА.

Тази година домакин на състезанието е България, като първото състезание е проведено през 2003 г. също в България - в Боровец. За седмица за двадесето издание на олимпиадата в Банско се събраха повече от 200 състезатели от близо 40 държави.

Най-добрите ученици лингвисти от целия свят пристигнаха в планинския курорт на 21 юли, като се включиха в наречените "Дни на приятелството" - едно от нововъведенията на двадесетото издание на световната надпревара.

Международната олимпиада по лингвистика бе официално открита от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, кмета на града домакин Иван Кадев и инж. Александър Велинов - председател на организационния комитет и постоянен член на Международния борд на олимпиадата.

Гимназистите участници в олимпиадата се състезаваха в индивидуални и отборни надпревари, а целта бе да решат сложни задачи с езиков материал, на непознат за решаващите език. Тази година най-добрите български ученици по лингвистика спечелиха четири медала и почетна грамота от престижния турнир.

Българските ученици спечелиха един златен, два сребърни и един бронзов медал, както и една почетна грамота, съобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Златният медал завоюва Константин Георгиев - дванадесетокласник от Математическата гимназия в Русе, който бе отличен и с грамота за най-добро решение на една от задачите.

Сребърните отличия са за дванадесетокласниците Теодор Малчев (СМГ) и Рами Хенауи (НПМГ), бронзът е за деветокласника от ПМГ в Силистра Николай Георгиев, а почетната грамота е за единадесеткласничката Ния Димитрова (СМГ).

На Ванеса Калинкова ( 10 клас, ППМГ Бургас), Мира Липкова (9 клас, ПМГ Силистра) и Калина Иванова (9 клас, НПМГ) не им достигна малко, за да влязат в зоната на наградите, посочват организаторите.

Ръководители на българския отбор са Любомир Златков (ИМИ-БАН) и Василена Лазарова (НПМГ и СМГ), съобщават още от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.