Български производители имат готовност за производство на защитни облекла и маски. Това съобщиха те по време на среща с премиера Бойко Борисов.

Георги Бижев, представител на текстилна фабрика в Габрово, обясни, че предприятието има опит в изработването на непромокаеми облекла. Предложихме, независимо от това какъв ще бъде материалът на облеклата, да се залепи мембрана. Бижев подчерта, че фабриката има възможност да залепи мембрана на над 60-70 хиляди метра плат и обясни, че ще имат нужда и от консултация с вирусолозите.

От утре започваме да произвеждаме маска за многократна употреба, каза Бисер Шарков, производител на защитни маски. По отношение на маските за еднократна употреба той обясни, че в момента има не повече от 100-200 хиляди бройки, а най-близкият производител е в Турция.

Трябва ни водонепроницаемо облекло, това е заданието, каза премиерът Борисов и допълни, че шевовете трябва също да са обезопасени. Ще платим всичко, увери премиерът Борисов. 

България спира временно износа на медицински консумативи, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

Сто и единайсет хиляди защитни облекла са необходими на месец за предпазване от зараза с коронавирус, уточни министърът. По думите му, тези облекла не са само за лекари, медицински сестри и санитари, а и за социални работници, гранични полицаи и други.

Министър Караниколов увери, че към момента има налични защитни облекла за следващия месец, има ангажирани доставки и от други страни, които също ще покрият нуждите.

"Знаете, от Турция също е поръчано количество, но ние трябва да ангажираме българската индустрия, така, че българското население да е гарантирано, защото не знаем колко време ще продължи. Към момента наличните са за един месец. Имаме поръчки, които са направени, платени за по-дълъг период, но включваме и нашата индустрия, така, че да обезпечим българското население", каза още министърът на икономиката Емил Караниколов след среща при премиера, в която участваха български производители на медицински изделия.

По думите му, трябва да се ангажира българската индустрия, за да е гарантирана безопасността на населението.

Здравите хора не се нуждаят от предпазни маски

В Брюксел бе решено, че държавите от ЕС вече общо ще закупуват предпазни маски и лекарства, които впоследствие ще бъдат разпределяни към съответните страни. Това е мярка срещу сегашния недостиг на маски и защитни облекла, които се произвеждат основно в Китай. Още преди няколко дни Германия въведе ограничения за износа на защитни облекла. В някои държави от ЕС има дори забрана за износа на предпазни маски и облекла.

ЕС призова здравите хора да не носят предпазни маски и да не се запасяват с дезинфектанти, защото тези средства така или иначе са неефективни като превантивна мярка. От маските и специалните облекла обаче се нуждаят лекарите, а и самите болни от Ковид-19.