24-годишна българка, която преди дни се дипломира от Университета по архитектура, строителство и геодезия, спечели конкурс в Италия за проектирането на най-големия детски център в света. 

Симона Хаджиева ще трябва да вдъхне живот на бившата фабрика за керамика на брега на италианското езеро Маджоре в град Лавено-Момбело, която се простира на 27 000 кв. м площ. 

"Идеята се роди, разглеждайки всички снимки за съществуващата фабрика. Усещането за нея или по-скоро това, което е останало от нея, е за една гора от колони. Точно в това видях потенциал за развитие на мистериозни пространства, които подбуждат детското въображение", разказва пред смолянския сайт "Пламък" младата жена.

B ĸoнĸypca участват 402 проекта. Отличeни са 30 финaлиcти, 10 пoчeтни, 4 злaтни и 3 ocнoвни нaгpaди. Проектите са оценени aвтopитeтнo жypи, в ĸoeтo yчacтвaт apxитeĸтитe Веn vаn Веrkеl. Проектът на българката обаче е класиран на първо място и тя получава награда от 10 000 евро.

"Университетът ми дава право на избор и избрах да потърся нещо, което е интернационално - едновременно може да е дипломна работа и конкурс, който може да се изяви в чужбина. Не е просто детска градина, а детски център, който е предназначен и за възрастни. Едно семейство може да прекара ден или уикенд изцяло на територията на комплекса", обясни арх. Симона Хаджиева пред "България он ЕР".

Тя сподели, че е работила над проекта си около 4-5 месеца. Той е ориентиран за деца от 0 до 16 години, но и с мисъл за възрастните.  Симона се надява проектът ѝ да бъде реализиран, както предвижда наградният фонд на конкурса. А самата тя планира втора магистратура в чужбина.

"Иска ми се да видя друга култура и архитектура преди да мога да дам на България всичко, което съм научила. Много държа да се върна и да се боря за подобряването на средата", откровена е младата архитектка.