Българите от цялата страна изпълниха православните храмове, за да запалят свещ, да се помолят за здраве и да отнесат у дома осветени върбови клонки на Цветница или както е бил по-популярен празникът в миналото - Връбница.

Децата и младите момичета окичиха глави с върбови венчета, а в Ловеч се състоя и традиционният ритуал "По вода". На пешеходния мост до общината девойки, облечени в народни носии, хвърлиха своите венчета от върбови клонки и цветя във водите на река Осъм. Първо изплува венчето на 16-годишната Дарина Добрева, която бе обявена за "кумичка", информира БТА.

Още снимки тук>>

Тържествената литургия в храм "Св. Александър Невски", по случай Вход Господен в Йерусалим, води патриарх Неофит, който отправи в словото си послание за мир и благодат на миряните и българския народ. 

"Кумичката", чието венче изплува от реката в Ловеч

Снимка: БТА

Празникът в морската столица

Снимка: Булфото

Навръх Цветница в столичния храм "Св. Мина" в кв. Слатина пък посрещнаха мощите на светеца, които са дар от Бачковския манастир и остават завинаги тук.

Храмът беше затворен години наред, тъй като се нуждае от основен ремонт и едва от месеци отваря по един-два пъти през седмицата. На празника обаче беше изпълнен с богомолци и жители на квартала, дошли за тържествената служба за посрещане на мощите на Свети Мина.

Продължава събирането на дарения за възстановяването на църквата, която е обявена за паметник на културата. На мястото, където е изграден, през 265 г. е имало манастир, който се смята за най-стария по днешните български земи.

Мощите на Свети Мина в едноименния храм в Слатина

Снимка: БТА

По време на османското иго е бил разрушен, а на негово място местни жители на село Слатина изграждат днешния храм. В него е намирал убежище Васил Левски, а по-късно църквата "Св. Мина" е била неведнъж финансово подпомагана от цар Борис Трети. Сега идейният проект за реставрация е готов, но чака одобрение от институциите.

Храм "Св. Мина" в столичния кв. Слатина

Снимка: БТА

Миряни се молят пред мощите на "Св. Мина" в столичния храм в кв. Слатина

Снимка: БТА

Празникът "От Цветница до Гергьовден" събра над 300 любители на фолклора в ямболското село Генерал Инзово, информира Булфото. В Разград също заложиха на народните танци и хората в изпълнение на детски танцови състави.

Празникът "От Цветница до Гергьовден" в ямболското с. Генерал Инзово

Снимка: Булфото

И докато православните българи празнуваха Цветница, католиците у нас посрещнаха Великден в католическите храмове в страната със служби и шествия.

Великден в бургаската католическа църква "Света Мария Богородица"

Снимка: БТА

Тази година православната Цветница съвпадна с еврейската Пасха, с католическия Великден и със свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Варненски девойки оплетоха върбови венчета

Снимка: Булфото

Цветница във Варна

Снимка: Булфото