България е на първо място по заболеваемост на белодробните болести. Една трета от болните деца в България са с дихателни заболявания. Голяма част от родителите, които пушат в дома си оказват много влияние на децата с астма, каза д-р София Ангелова - председател на Сдружение "НАПББ".

Хроничната обструктивна белодробна болест /ХОББ/ е вече на трето място като причина за преждевременнатаa смърт заедно с катастрофите. И около 5-10 на сто от населението е болно от ХОББ. Само 75 000 човека се лекуват.

Тютюнопушенето е една от най-важните причини за белодробни заболявания, а в много страни - и най-важната причина за инвалидизиране, страдание и преждевременна смърт. Това е единствената причина за влошаване на здравето, която е напълно предотвратима.

Спирането на лечението на ХОББ веднага влошава състоянието на болните, каза Ангелова.

У нас дори на фона на лечението, пушачите продължават да пушат и така се влошават, а лечението става безсмислено.

Освен ХОББ, остри инфекции на долни дихателни пътища, рак и туберкулоза са основните заболявания, които водят до смърт. Десет човека на ден умират от рак на белите дробове, посочи София Ангелова.

През 1990 година, в началото на прехода, заболеваемостта от туберкулоза расте, защото бедността накара хората да ядат лоша храна.

Затова при дълго продължила кашлица, чести инфекции, задух и свирене в гърдите да се търси пулмолог, за да може навреме да се улавят заболяванията, призова Ангелова.

На 10 май започва кампания. С предварително записване на тел 070010126 ще се правят прегледи.