Палатковият лагер на имигранти бил открит от карабинерите в Сторнара при проверка, извършена със съдействието на инспектората по труда, хигиенно-санитарната служба и общинската полиция. Военните полицаи извършили оглед на терена, собственост на семейство фермери, които отдавна са известни на органите на реда, пише агенцията, цитирана от БТА.
27 палатки с различни размери се били издигати върху площта на бивш парник и заслонени от слънцето с подръчни материали. Всички били снабдени с уреди за приготвяне на храна и телевизори. В тях обаче били подслонени 45 български граждани, пристигнали преди около месец като сезонни работници за гроздобера и прибирането на доматената реколта.
Хигиенно-санитарните условия са възможно най-лошите - липсват тоалетни и питейна вода. Обитателите на палатковия лагер импровизирали тоалетна, състояща се от обща яма, покрита с дъски и оградена с чаршаф. Вода черпели от близкия кладенец.
Това е третият палатков лагер на български граждани, който карабинерите разкриват в провинция Фоджа за по-малко от месец. Единият от лагерите се е състоял от 68 палатки със 112 обитатели, между които и румънски граждани. Независимо от отвратителните хигиенно-санитарни условия някои от палатките са били снабдени със сателитни антени, коментира италианската информационна агенция.