Това съобщи говорителят на Министерството на външните работи Драговест Горанов, цитиран от БТА.
 Има сериозни подозрения, че сред загиналите може да има и българи, защото на обекта са работили наши сънародници, украинци и чехи, допълни той.
Горанов уточни, че чешките власти са обявили, че прекратяват операциите по разчистване и издирване на хора, защото са стигнали до дъното и повече няма хора. Националността на четиримата загинали предстои да се изясни. За да се получат данните, ще мине време.
„Искам да ви напомня, че когато стана инцидентът в Охридското езеро, властите там поканиха близки на загиналите да идентифицират телата, след което те бяха обявени официално за загинали. Самата процедура изисква дни. До момента няма официална информация. Не може да се говори за българи или за друга държава. Трябва да се каже точно лицето с името, с личните данни, тъй като това е много сериозен акт. Ние не желаем да травмираме никого. Може да се окаже, че нито един от тези четирима не е българин”, обясни Горанов, цитиран от "Фокус".
„Предположението, че са българи идва от там, че българи са работили там. Освен украински граждани, чешки граждани, е имало и български граждани. Това е доказано. Посолството поддържа връзки с други, които са работили там и те трябва да ги познаят. Това е първо познаване. Когато телата бъдат разпознати, тогава ще се търсят близките. Те не са разпознати още официално”, каза още говорителят на МВнР.
Заместник-министърът на външните работи обаче изказа опасения, че става дума за затрупани българи в Прага.
Не са идентифицирани намерените тела под срутилата се сграда в историческия център на Прага. Ние не можем да потвърдим, че става въпрос за български граждани, но са на лице силни опасения, че това е така, посочи Марин Райков, зам.-министър на външните работи, цитиран от "Фокус". Той каза, че в българското посолство в Прага са се явили български работници от строежа. Един от тях е свидетелствал, че при срутването на сградата с очите си е видял как двама българи са затрупани. През нощта тези работници са дали показания и е пристъпено към разчистване на мястото, което работниците са посочили. На мястото са намерени две тела. Марин Райков, обясни, че процесът на идентификация е много сложен - телата ще трябва да бъдат разпознати, но ще трябва да се съберат и документални доказателства, че става въпрос за български граждани.
По-рано през деня политическият съветник в посолството ни в чешката столица Марин Йовчевски  коментира за "Фокус", че двама от загиналите са българи, но се очаква да се изясни самоличността им.