Над 50 автоинструктора се събраха на протест срещу тоталната им забрана да провеждат курсове за шофьори, съобщи "Булфото". Хората недоумяват как например таксиметровите шофьори работят и возят десетки пътници на ден, а те не могат да проведат курс.

Инструкторите настояват да им се разреши работа при спазване на всички санитарни мерки, защото в момента започнали курсисти почти са забравили наученото и трябва да почват отначало. Съюзът на автоинструкторите във Варна настоява възможно най-скоро да се разреши да започне обучението на курсистите и в двете форми, за да могат тези, които трябва да се явят на изпити да си припомнят и теорията и практиката. Ако веднага бъдат изпратени на изпит има вероятност много от тях да не ги издържат успешно и така да се наложи да плащат и допълнителни курсове за обучение и още такси за явяване на изпит.

Автоинструкторите настояват и да бъдат включени в някакви рамки за финансово подпомагане, тъй като търпят много големи загуби и да бъдат изготвени критерии за кандидатстване, за да могат да го направят.

До този момент от бранша са изпратили редица писма, но единственият отговор е дошъл едва преди ден от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", с който се уточнява, че не се позволява дистанционно обучение в извънредната ситуация.

Снимка: Булфото

Пред БНР Атанас Балабанов, председател на Съюза на автоинструкторите в града и собственик на автошкола, каза:

"Предложили сме пакет от мерки, но от него е прието само тази за намаляване на броя на теоретичните изпити и спазвайки санитарно-хигиенните изисквания, да бъдат проведени. Имаме изготвени платформи за дистанционно обучение. Нашите конкретни мерки за обучението са - при спазване на условията да обучаваме по един курсист, да се дезинфекцира автомобилът на всеки час и да не се допускат курсисти със съмнения за здравословното им състояние".

Снимка: Булфото

Балабанов подчерта, че много фирми от бранша са на минус, а системата 60:40 за тях не е действаща, тъй като оборотът им е нула.

Снимка: Булфото

"За нас по-логично е, дори да бъде разрешено обучението по теория и практика, то теоретичното обучение да премине на дистанционния принцип, което е много по-безопасно".

Снимка: Булфото

Атанас Балабанов съобщи, че за 6 май е планиран протест в София.

Снимка: Булфото