Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и единственият, изцяло изложен на външно влияние. За да се защити, тя има няколко бариери, чиито цели са да държат различните патогени далеч от порите й, през които могат иначе да проникнат вътре в организма - водно-липидна бариера, заедно с киселинна мантия, определяща нейното PH; кожен микробиом, или т.нар. естествена микробна защита; и кожните власинки и косми, които механично отклоняват по-едрите частици. Има ситуации обаче, при които кожната защита е нарушена и това най-често се случва, когато има дисбаланс в съотношението вода-мазнина във водно-липидния слой. В зависимост от това кой компонент е в излишък, кожата може да е суха или мазна. Прекомерно сухата кожа може да прояви склонност към атопизъм - състояние, което е свързано с нарушение целостта на клетките, водещо до раздразнение и инфекция.

Атопичната кожа и атопичният дерматит са сходни състояния, които се характеризират със сърбеж, поява на разранявания, възпалителен процес и нарушено качество на живот. Обикновено атопичният дерматит се асоциира с наследственост и поява в най-ранна възраст. В много от случаите той изчезва, когато детето порасне. Но има и голям процент хора, които живеят цял живот с тази кожна патология.

Това, което се случва с кожата при атопичен дерматит е, че заради липсата на защита прекомерната сухота на определени места създава неприятно чувство на сърбеж, а на тези места лесно се колонизират патогени, които създават условия за развитието на възпалителен процес.

Освен кожно раздразнение, патогените, които могат да варират от бактерии, спори, алергени и др., могат да бъдат и проводник на различни алергични реакции, като ринит и конюнктивит, даже и астма. Могат също да причинят бактериална или вирусна инфекция.

Традиционната медицина с хилядите си проучвания третират атопичната кожа с противовъзпалителни средства - кортикостероиди. Алтернативната медицина търси решение на проблема чрез други средства, като хранително-диетичен режим, промяна в облеклото в контактните зони или ограничаване влиянието на неблагоприятната околна среда.

Въпреки, че висок процент от децата, родени от родители, които са имали или имат атопичен дерматит наследяват кожната патология, има козметичен подход, който действа първично върху прилежащата причина. А именно - сухотата и нарушената цялост на кожата.

Ако прилежащата причина за един възпалителен процес е липсата на нещо, то най-логичният подход би бил това нещо да се компенсира. Не е ясен механизмът, чрез който водно-липидният баланс на кожата може да бъде повлиян вътрешно. Хидратацията на целия организъм оказва влияние само при козметична сухота - такава, която влияе върху еластичността и тонуса на кожата, без да е нарушена цялостната й защита. В случая с атопичната кожа обаче трябва да се подходи външно и максимално ефективно.

Кои са проблемите за решаване при атопична кожа?

Хидратация

Първата логична стъпка към всяка сухота е хидратацията. В биологията обаче този процес не се влияе от механично мокрене, даже напротив - честото излагане на вода прави кожата по-суха, защото PH-то на водата е различно от това на кожата и много често прекомерното миене сваля киселинната мантия и изсушава кожата допълнително, засилвайки раздразнението. За да може хидратацията да се задържи и да повлияе на регенерацията на клетките, тя трябва да е придружена с липиден (мазен) филм, който да възпрепятства бързата елиминация на хидратиращия комплекс.

Омазняване

Омазняването, също както хидратацията, не може да е изолирано решение само по себе си, защото кожата е пропусклива и ако няма какво да задържи мазния слой, той ще попие бързо и скоро тя ще се върне в първичното си състояние. С увеличаване на омазняването не се решава единствено проблема със сухотата на кожата, но и с нейната еластичност, а от там - и със способността й лесно да се разкъсва. От друга страна, комбинацията от хидратирана и балансирано омазнена кожа създава близка до физиологичната й естествена защита, която държи патогените далеч и респективно - намалява степента на раздразнение и сърбеж.

Регенерация на клетките

Атопичната кожа и дерматит се характеризират с възпалителен процес, който води до нарушаване на епидермалните клетки, в резултат на което патогените много по-лесно манифестират и поддържат състояние на упорит сърбеж и разраняване. Активната съставка на един козметичен продукт за постоянна грижа трябва да може да намали степента на възпаление като активира деленето на здрави епителни клетки.

Защита от патогени

Отново се връщаме към защитната бариера. Когато клетката е увредена или незащитена тя става гостоприемна за вирусни частици, бактерии, алергени. Невидимото кожно покритие при атопичната кожа е нарушено и това е една от причините за разраняване и възпаление - патогенна инвазия или т.нар. адхезия (прилепчивост). Една козметична серия трябва да има способността да намалява тази прилепчивост и това да е клинично проследено.

Снимка: Medical Point

Намаляване на чувството на сърбеж

Един от основните проблеми на хората с атопична кожа и атопичен дерматит е раздразнението на кожата, което води до чувство на сърбеж, а от там и до нарушаване цикъла на съня и качеството на живот. Една ефективна грижа трябва да може да предотврати дразненето, особено когато става въпрос за детска кожа. Децата не могат да контролират сърбежа съзнателно и ако не успеят да се почешат те стават раздразнителни, неспокойни и плачливи. Много често именно сърбежът става причина за тежко разраняване, а то - от своя страна, до задълбочаване на инфекцията и степента на възпаление.

Естествени съставки

Не е за подценяване съставът на един продукт. Съотношението полза/риск е изключително важен, особено когато е заложено здравето на децата ни. Естествените съставки - биологични екстракти, адаптирани за определени нужди и цели, гарантират не само полза, но и безопасност, най-вече, когато са клинично тествани и имат утвърден ефект.

Цялостна козметична серия, покриващи всички нужди на атопичната кожа

Испанската дерматологична серия Laboratorios BABÉ по традиция провежда клинични изпитвания на продуктите си, въпреки че биологично чистите й съставки са с независимо доказан ефект. Много малко са компаниите, които предлагат цялостна грижа във всички етапи на ежедневната хигиена при атопична кожа. Нанасянето им е толкова ненатрапливо и се вписва естествено в дневните рутинни ритуали - къпане, измиване и третиране на засегнатите места.

Снимка: Medical Point

Какво прави всъщност серията за деца?

Независимо от продуктите й за ежедневна хигиена (душ олио), ежедневна хидратация (емолиентен крем) или ежедневна грижа (балсам за лице), във всеки един от тях присъства съобразено клинично тестван комплекс, който увеличава с 80% в рамките на 5!!! дни кожната бариера, намалява с близо 30% адхезията на вредните микроорганизми и след 2 седмици намалява с 60% зачервяването и с 50% чувството за сърбеж. Останалите естествени съставки, като масло от карите, масло от авокадо, наситени мастни киселини омега-3 и 6, антиоксиданти, сквалант и глицерин допълнително хидратират, омазняват и подхранват кожата; регенерират клетките и липидната бариера.

В комплекса за възрастни липсват комплексите, но за сметка на това те са компенсирани от доказаните свойства на активни съставки, които действат агресивно срещу кожната патология и постигат същият ефект. В тях има добавени масла от инка инчи, мускусна роза, соя, аминокиселини, урея, млечна киселина, които са естествени хидратанти, както и присъстват голяма част от съставките в детската серия. Намират се под формата на душ олио и емолиентен крем.

Много често родителите на деца с атопичен дерматит преминават през тежкото решение да започнат стандартно лечение. Продуктите на Laboratorios BABÉ по никакъв начин не пречат на медицинските средства. Напротив, с финото си присъствие те подобряват ефекта от стандартната терапия, а в много от случаите постигат и същият ефект самостоятелно.

 

Снимка: Medical Point


 

Материалът се публикува със съдействието на Medical Point.