Решението на парламента за придобиване на F-16 блок 70 - което виждаме като прелюдия към F-35 - има значимостта на решенията за присъединяване към НАТО или към антитерористичната коалиция след 9/11. Това се казва в Декларация на Атлантическия клуб в България, цитирана от БТА.

Ето какво пишат атлантиците:

Решението има ключова роля не само за националната, а и за регионалната сигурност. Отваря възможности - в най-високи технологични орбити - на българската военна промишленост и авио-космическа наука с водещи партньори от САЩ и страните от НАТО, се посочва в декларацията.

Днес България влиза в ексклузивния световен клуб на операторите на F-16. Поредна тежка битка с проруската пропаганда у нас е спечелена в името на националната сигурност.

Обективността изисква да поздравим правителството и парламентарното мнозинство, приели решението, което прави България независима, Западна и глобална.

Очакваме бързото формиране на квалифициран преговорен екип и незабавно начало на преговорите, с цел придобиване, при оптимални условия, на доказано най-добрия многоцелеви изтребител, се казва още в декларацията от Управителния съвет на Атлантическия клуб в България.