Дни след годишнината от терористичния акт, вътрешният министър Цветлин Йовчев потвърди, че за връзката на Хизбула вече имало и допълнително данни.

Външният министър Кристиан Вигенин пък съобщи, че България е получила от САЩ анализ на документите за самоличност на участниците в бургаския атентат, в който се съдържат допълнителни данни, водещи към "Хизбула".

Двамата мъже са идентифицирани като Мелиад Фара (Meliad FARAH, известен също като Hussein HUSSEIN), роден на 5 ноември 1980 г., австралийски гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан (Hassan El HAJJ HASSAN), роден на 22 март 1988 г., канадски гражданин, съобщиха от пресцентъра на вътрешното ведомство.

Според данните на МВР в периода от 28 юни 2012 г. до 18 юли 2012 г. те са забелязани в районите на Русе, Варна и Несебър, Слънчев Бряг и Равда.

Разследващите органи подозират, че Мелиад Фара и Хасан Хасан са се регистрирали в хотели и квартири с фалшиви самоличности със следните имена: Браян Джеремая Джеймисън, Жак Филип Мартен и Ралф Уилям Рико (Brian Jeramiah JAMESON, Jacque Philippe MARTIN и Ralph William RICO), като са наемали и автомобили, ползвайки тези самоличности.

През юли 2012 г. Мериад Фара е наел в Равда лек автомобил „Рено Клио“ с регистрационен номер A9027KT.

Умоляват се всички, които разполагат с информация за лицата, да се обадят в най-близкото поделение на МВР. Анонимността им е гарантирана.

Допълнителна информация по повод публикуваното съобщение няма да бъде предоставяна в интерес на разследването, допълват от МВР.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че има напредък по разследването на атентата в Сарафово, но не може да влезе в детайли, предаде "Фокус".

В момента, в който има готовност, каквото е възможно, ще бъде споделено. Няма да намекна, няма да бъде редно от гледна точка на това, че по-скоро ще попречим на развитието на следствието, отколкото да помогнем. От тази гледна се въздържам от всякакви подробности. Това, което е изнесено, е единственото, което може към момента да се каже. Продължаваме да работим. Колегите имат идеи какво и как трябва да направят. Разчитам, че ще имаме и по-добри резултати”, посочи Йовчев.

По думите му, по линия на международния обмен са получени данни, които потвърждават направените досега заключения.


Вижте снимките