Делото не тръгна заради нередовно призоваване на част от пострадалите израелски граждани и едно от юридическите лица.

Също така българският адвокат на израелците е извел пред съда обективни причини за своето отсъствие и желанието си делото да не започне, предаде БТА.

На 18 юли 2012 г. атентатор се взриви до автобус с израелски туристи на паркинга до летището в Бургас. Петима израелски туристи и българският шофьор на взривения автобус Мустафа Кьосов. 35 души бяха ранени.

Подсъдими задочно по делото са ливанеца Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан, който има канадско и ливанско гражданство. Двамата се издирват от "Интерпол".  Обвинението срещу тях беше внесено в съда преди повече от половин година.

Следващият опит делото да тръгне ще бъде на 18 юли, като заседанието ще се проведе в Окръжен съд - Бургас.

Причината е, че тогава близките на пострадалите ще пристигнат в България, за да отдадат своята почит към загиналите при терористичния акт. Докато са в страната ни ще има възможност да бъдат разпитани от съда.

Първият опит процесът да тръгне бе направен в края на септември м.г., но той бе неуспешен и съдията Аделина Иванова, избрана със системата за случайно разпределение на делата, отложи делото за 10 ноември. Тогава съдебният състав за втори път не успя да даде ход, защото голяма част от пострадалите израелски граждани не бяха редовно призовани.

На 29 март т.г. бе третият фалстарт на процеса.

На 31 май делото отново не тръгна, но стана ясно, че голяма част от пострадалите израелски граждани или близки на загиналите вече са уведомени и са изпратили писмено граждански искове.

Бащата на загиналия български шофьор на автобус поиска 500 000 лв. обезщетение за смъртта на сина си.