Британската фармацевтична компания "АстраЗенека" е открила "печелившата формула" за ефикасност на ваксината срещу Ковид-19, която разработи със специалисти от университета Оксфорд и очаква одобрение от британското правителство в близките дни, съобщи АФП.

"Смятаме, че сме открили печелившата формула за постигане на ефикасност на ваксината с две дози", заяви изпълнителният директор на компанията Паскал Сорио пред в."Сънди таймс". Той увери, че ваксината дава "100 процента защита" срещу тежките форми на Ковид-19.

Британската компания обяви през ноември междинни резултати от мащабни тестове на потенциалната ваксина във Великобритания и Бразилия, според които ваксината е 70 процента ефикасна срещу резултат от над 90 процента ефикасност на ваксините на "Пфайзер"/"Бионтех" и "Модерна".

Във Великобритания се появиха съобщения, че ваксината на "АстраЗенека" може да получи одобрение за използване в страната в началото на идната седмица, след като в началото на декември бе издадена разрешително за прилагане на ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех".

Британското правителство вече е договорило доставката на 100 милиона дози от ваксината на "АстраЗенека" и университета в Оксфорд. Според британския в."Сънди телеграф" разпространението на ваксината в страната ще започне на 4 януари и правителството се надява през първите две седмици над два милиона души да бъдат имунизирани с първата доза от нея.