Сериозен ръст на заразените с COVID-19 се очаква през следващите две седмици - това прогнозира директорът на болница "Пирогов" проф. Асен Балтов в "Денят започва" по БНТ. Очаква се до края на ноември активните случаи в България да достигнат до 8000.

Рязкото увеличаване на броя на заразените с коронавирус е тенденция не само в България, но и в цяла Европа. Застудяването и липсата на самодисциплина са сред основните причини.

"Виждате, че няколко дена при лошо време и веднага се вдигнаха случаите. Смятайте какво ще бъде през ноември. Големият пик, който се очаква да започне от ноември, ние се подготвяме именно за по-лошия сценарий. Виждате прогнозите, че около 20 000 ще бъдат случаите до края на септември, се оправдават", каза проф. Балтов.

Въпреки очаквания сценарий за 30 000 заразени и близо 8000 активни случаи на COVID-19 през ноември според проф. Балтов затварянето на обекти и градове не е удачно.

"Има определени региони, където може би ще трябва да се направят по-строги мерки. В никакъв случай обаче не трябва да се спира работата. Стресът няма да е кой знае колко по-различен от всяка година според мен и от това, което беше досега, защото носенето на маски ще намали възможността за предаването на въздушно-капковите грипни инфекции", допълни директорът на "Пирогов".

Противогрипните ваксини също трябва да облекчат епидемичната обстановка. Препоръчително е те да бъдат поставени до 20 октомври.