"През Княжево преминават три магистрални водопровода, които водят вода от резервоарите над Банкя. Те са от стоманени тръби, които спокойно могат да бъдат прекъсвани, и от тях да се вземе вода - в рамките на 150 - 300 литра в секунда, да се транзитира към Даскалово, и една помпена система, която да помага - има място на самата гара във Владая, така че на практика Перник да получи вода и да се преустанови кризата".

Това каза пред БНР архитект Димитър Димитров. Той уточни, че той и негови колеги твърдят, че това е най-краткият, най-икономичен и трайно решим начин на проблема с безводието в Перник. В петък (10-и януари) арх. Димитров ще има среща с министъра на икономиката Емил Караниколов и със зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, на която ще му представи проекта си.

Арх. Димитър Димитров потвърди, че в резервоарите над Банкя има достатъчно вода. По думите му тези 12 или 15 километра водопровод ще струват не повече от 12 милиона лева:

"Те могат да бъдат изграждани на няколко участъка, максимално бързо. Минават само през публични територии, не се касае за парцеларни планове за отчуждаване".

Арх. Димитров категорично заяви, че София е подсигурена с вода.