Шофьорите, на които им предстои пътуване на 14 декември в Северозападна България, трябва да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия, препоръчват от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Очаква се понижение на температурите и валежи от дъжд, с които се увеличават предпоставките за поледици. В планинските райони ще вали сняг и се очаква образуване на нова снежна покривка до 10 см. За 14 декември метеоролозите са определили жълт предупредителен код за опасно време в шест области - Видин, Монтана, Враца, Перник, София - град и Софийска област.

От АПИ призовават шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, да спазват дистанция и да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника, допълват от пътната агенция.

Областните пътни управления и пътноподдържащите дружества са в готовност да предприемат необходимите действия за обработка на настилките.

Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

Над 110 снегопочистващи машини са извършили обработки в София тази нощ, сочи справка на сайта на Столичната община. Зимната обстановка на територията на София се следи. Обходи на терен извършват и екипите на дирекция "Аварийна помощ и превенция".