С операцията са пресечени нелегални действия, свързани с укриване от правораздавателната система, икономически измами и кражба на самоличност, престъпления, свързани с миграция и международни пътувания и тероризъм.
Под ръководството на Софийска градска прокуратура, в рамките на продължило повече от три месеца разследване, е проведена специализирана операция за неутрализирането на организираната престъпна група.
Членовете на групата изготвяли и пласирали неистински документи за самоличност на територията на страната. Те били предназначени за легализиране на престоя под фалшива самоличност на териториите на различни държави. Структурата действала в строго определена йерархична зависимост под ръководството на Б.Х. (38 г.) от София. Той е с множество криминални прояви, осъждан за документни престъпления. Изработването на неистинските документи се осъществявало от И.С. (36 г.), също криминално проявен, осъждан за документни измами.

Вижте снимки

По време на полицейската операция са извършени обиски в София и още 4 града на територията на страната. Разкрити са 2 работилници, в които са изработвани фалшивите документи за самоличност. При претърсване на 13 адреса, ползвани от задържаните, са иззети вещи и материали, ползвани за изготвянето на документите. Намерени са и голямо количество готови неистински документи за самоличност, като и чужди свидетелства за управление на МПС, фолио със защитни елементи за залепване върху паспортите, немски и шенгенски визи, холограмни стикери, голямо количество снимки - паспортен формат, контролни талони за водачи и свидетелства за регистрация на МПС. Първоначално са задържани 6 лица с полицейска мярка "Задържане под стража". На И.С. е наложена постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража".