Военни вертолети преминаха в небето над Варна вчера около 17 ч. и събудиха любопитството на жителите и гостите на града, съобщава "Булфото". 

На кадрите, направени от агенцията, се виждат най-малко четири летателни машини, които извършват полет над морската ни столица. 

Снимка: BulFoto

В края на миналата седмица от Министерството на отбраната съобщиха, че хеликоптери от Въоръжените сили на САЩ в Европа ще изпълняват полети в българското въздушно пространство при предислоциране от Гърция към Румъния.

Снимка: BulFoto

Придвижването им е в съответствие с предварителен полетен план във връзка с ротация на сили и средства.

Снимка: BulFoto

Междувременно от военното министерството отбелязаха още, че от 24 до 28 април ще се проведе и съвместната летателна тренировка "Тракийска звезда 2023" с участие на сили и средства от ВВС на България и ВВС на Гърция.

Вижте всички снимки ТУК >>>

Сред целите на тренировката са постигането на по-висока оперативна съвместимост на ВВС за участие в операции под егидата на НАТО, повишаването на теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка на личния състав, усъвършенстването на работата в международна среда.

По време на съвместната летателна тренировка ще се изпълняват следните задачи: въздушен бой с изтребители на средна височина, отбранителни и настъпателни въздушни операции, тактически прехвати, визуално въздушно разузнаване, полети по маршрут на малка и пределно малка височина, непосредствена авиационна поддръжка, търсене и нанасяне на условни удари по земни (морски) обекти, посочват още от МО.

Снимка: BulFoto

От българска страна ще участва личен състав и авиационна, самолетообслужваща и специална техника, осигуряващи и обслужващи средства от военни формирования 28000 - Граф Игнатиево, 26030 - Безмер, 32040 - Крумово, 44510 - София и 22320 - Божурище. Гръцките ВВС ще изпълняват полети със самолети F-16 без кацане на българско летище.