През следващата седмица алпинисти ще започнат монтаж на високоякостна мрежа над срутището край Тикале на пътя Смолян-Мадан, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Мрежата, която ще се монтира, е с широчина 7 м и дължина 100 м в зоната между двата далекопровода, ще се извърши още и вертикално укрепване с мрежа на площ около 500 кв. м с анкери в зоната над срутището. Целта е след приключването на тези дейности движението да бъде пуснато по едното платно на второкласния път, обясняват от АПИ.

Аварийните работи се изпълняват от пътноподдържащото дружество, с което АПИ има договор за поддържане на републиканските пътища в област Смолян.

Възложените дейности са за 1 145 991 лв. с ДДС.

За трайното укрепване на срутищния процес ще се извършат още и геолого-проучвателни работи. За тях на 12 юли е сключен договор по Закона за обществените поръчки на стойност 35 760 лв. с ДДС.

От АПИ очакват до края на юли те да бъдат готови и дружеството да представи изготвения инженерногеоложки доклад. След като той бъде приет ще стартира тръжна процедура за изработването на технически проект и извършване на трайно укрепване на срутището на второкласния път.

За финансиране на укрепителните дейности АПИ ще кандидатства пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.