В УМБАЛСМ "Пирогов" стартира традиционната акция по кръводаряване, съобщиха от лечебното заведение. В рамките на 2 последователни дни, 19 и 20 юни, служители на болницата и близки на пациенти, които са настанени в болницата, могат да дарят кръв.

Кръводарителите трябва да отидат в зала "проф. Емил Таков" - рапортната зала на травматологичния комплекс, ет. 2 между 10 и 14 часа. Всеки, който желае да се включи в Кампанията на Националния центът по трансфузионна хематология, трябва да носи своята лична карта.

Препоръчително е кръводарителите да са закусили и пили кафе.

Кръводарител може да стане всеки здрав човек, който е на възраст между 18 и 65 г., и за когото освидетелстващият лекар прецени, че кръводаряването няма да застраши здравето му, а дарената от него кръв е безопасна за нуждаещите се пациенти. За мъжете минималните стойности на хемоглобин са 135 г/л и 125 г/л за жените. Има изисквания и по отношение на минималното тегло. Не се допускат лица под 50 кг. Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти годишно, а жените - 4 пъти, като между две кръводарявания трябва да има минимум 2 месеца. Количествено кръвта се възстановява за около 24 часа, а качествено - приблизително за 3-4 седмици.