Група дейци от Сандански искат градът да върне старото си име. Според тях името Свети Врач носи повече съдържание и история за града, съобщава NOVA.

Предложението градът да не се казва Сандански, а Свети Врач е на Дискусионен клуб от града, в който участват около 15 души. Всички те са "за" Сандански да бъде преименуван отново на Свети Врач. Не всички в града обаче са съгласни, защото смятат, че това би донесло много проблеми, най-вече от финансово естество за хората, ако градът бъде преименуван, нека видим репортажа.

Според Димитър Тошев през 1949 година тогавашният Свети Врач е бил преименуван на Сандански без да се иска ничие мнение - просто било изпълнено желанието на тогавашната власт. Името Свети Врач подхожда много повече на града днес, категоричен е Тошев.

"Етимологията на Свети Врач отговаря на битието на съществуване, то е духовно име, то е свързано с двама светци, които са уважавани в източния и в католическия свят. Тук съществува култ към тях. Той личи по духовните паметници, които са оставени. Имаме църква "Св. Св. Козма и Дамян", манастир "Св. Св. Козма и Дамян", да не говорим, че в Роженски манастир също има параклис вътре в църквата, който е свързан с двамата братя безсребърници", обясни той.

От Дискусионния клуб признават, че към момента болшинството в града биха предпочели името Сандански. Но имат своето обяснение за това и смятат, че настроенията могат да се променят с помощта на църквата, която да върне вярата и уважението към светците.

Засега темата с преименуването не стои на дневен ред за ръководството на общината.

"Основният фактор, който трябва да даде това решение, това е суверенът, а именно всички наши съграждани, и считам, че в тази посока един местен референдум за преименуването на нашия град, би бил оптимален и възможен. Така хората ще решат какво да бъде името на града, а не инициативен комитет, нито кметът еднолично. Не е чак толкова актуална тази тема, защото имаме достатъчно достатъчно други въпроси и много важни неща", смята Атанас Стоянов, кмет на Сандански.

Дискусионният клуб "Свети Врач" предвижда редица от събития, с които да обясни пред обществеността нуждата от връщането на старото име на Сандански.