Активисти на международната организация "Грийнпийс" започнаха тази сутрин акция на Топлоелектрическата централа "Марица 3" в Димитровград.

На място са защитници на природата от девет страни. Те искат затваряне на централата на въглища, предава БТА.

Шестима алпинисти са покачени на охладителната кула на централата в момента и са с намерение да изрисуват надпис с послание за по-чист въздух. Други са с плакати пред предприятието.

Снимка: БТА

Енергийната система на страната може да функционира и без тази централа, смятат участниците в акцията.

Сезираме полицията и прокуратурата за действията на "Грийнпийс", съобщи пред журналисти юристът на дружеството Юлиян Семерджиев.

По думите му вчера привечер тецът е започнал подготовка за пускане на производството на електрическа енергия.

В ранните часове на днешния ден охраната е забелязала хора на територията на централата. Заради опасността за тях разпалването на инсталациите е било прекратено в 2:00 часа след полунощ.

Към 9:00 ч. пред теца вече имаше няколко полицейски патрулни коли.

От "Грийнпийс" излъчват на живо акцията в социалните мрежи. На видеото, снимано с дрон, се вижда как представителите на организацията се качват по кулата и се подготвят да поставят транспарант.

Малко по-късно от ТЕЦ "Марица" 3 заявиха, че ще съдят организаторите и участниците, нахлули в територията на централата.

"Обезпокоени сме, че в една правова държава от Европейския съюз е възможно български и чуждестранни граждани да проникнат не само в частна собственост, а именно в електрическа централа, на територията на която функционират съоръжения, криещи повишена опасност", обясниха оттам.

Снимка: БТА