Не по-рано от другата седмица ще бъде възстановен в пълен обем Търговският регистър. Това заяви на пресконференция Зорница Даскалова, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията.

Търговският регистър спря работа на 8 август, заради технически проблеми.

Даскалова поднесе извинения на всички граждани и обясни, че системата се възстановява поетапно под контрола на ГДБОП, ДАНС и прокуратурата.

По думите й не е възможно да са изчезнали данни от Търговския регистър или при възстановяването на дейността му да бъдат манипулирани. Анализът на причините за случилото тепърва предстои, добави тя. Все още не е ясно какви са причините за дефектирането на четири диска, довело до спирането на работа на регистъра.

Даскалова каза още, че решението дали да си подаде оставка е политическо, но в момента не се обсъжда.

Поддържащата регистъра фирма все още не е изпратила доклад за случилото се, въпреки че е бил изискан незабавно. Търговският регистър се е поддържал в периода 2012 - 2017 г. от фирма "Лирекс", а оттогава досега от фирма "Индекс". По-късно Лирекс разпространи съобщение, което Дир.бг публикува.

Досега поддържащите фирми не са посочвали, че има проблем с регистъра, каза още Даскалова.

От тази сутрин, 15 август, в изпълнение на поетия ангажимент от Агенция по вписванията, потребителите могат да извършват справки за актуалното състояние на фирмите в Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел, пише пък на сайта на агенцията.

Продължава работата по възобновяване на достъпа до останалите функционалности на регистъра. Характерът на технологичните процеси предполага регистърът да функционира пълноценно и с пълния си набор от вписани данни не по-рано от следващата седмица, посочват от пресцентъра на агенцията.

Агенцията по вписванията отново подчертава, че нарушаването на работата на регистъра не е свързано със злонамерена външна намеса, нито е свързано с инцидент в киберпространството. Рискове за злоупотреби с наличните данни не съществуват, пише в съобщението.