Столичната АГ болница "Шейново" ще потърси външен консултант по казуса, предизвикан от размяната на двете бебета. Това обяви пред БНР директорът на лечебното заведение д-р Румен Велев, след като вчера сутринта адвокатът на една от майките, чиито новородени момиченца бяха разменени след ражданията, внесе иск за обезщетение в размер на 300 000 лева.

Адвокат Тодор Мангъров обясни, че ако до десетина дни не бъде постигнато извънсъдебно споразумение с ръководството на "Шейново", ще внесе иска в съда. По думите на юриста, клиентката му Севда Михайлова много тежко преживявала нещата. Мангъров допълни, че майката е имала съмнения и колебания дали иска да приеме биологичното си дете. 

"От външния консултант се очаква да каже дали е целесъобразна сумата, вписана в иска, както и по какъв ред трябва да стане изплащането - по съдебен или извънсъдебен", допълни директорът на АГ "Шейново".

По думите му, съветът на директорите на лечебното заведение не може да прецени дали размерът на исканото обезщетение е адекватен.

"Не можем да преценим и дали наистина това е точно справедливата сума, която трябва да бъде изплатена, така че за това се обръщаме към външни консултанти, които да ни направят справка и за съдебна практика, и да си кажат мнението по този въпрос, тоест по размера на сумата и по начина как да се споразумеем с ищците", обясни д-р Велев.

По принцип казусът е в ръцете на Столичния общински съвет, защото Столичната община е принципал на болница "Шейново". Въпреки че са от различни политически сили, вчера част от общинските съветници се обединиха в това, че няма да отпуснат пари от бюджета на София без съдебно решение.